Άρτια και άψογη χαρακτήρισε τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων, που υπέγραψε το 2002, κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.

Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στη κυβέρνησης της ΝΔ για την διαχείριση της υπόθεσης και των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στα γερμανικά υποβρύχια, τονίζοντας ότι η σύμβαση προέβλεπε όχι μόνο ποινικές ρήτρες αλλά και καταγγελία και προσφυγή στη διαιτησία.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, που διερευνά την εξέλιξη των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια από το 2002 μέχρι το 2009, ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ουσιαστικό πρόβλημα στην υπόθεση ήταν ότι υπήρχε ένας εξαιρετικά κακόπιστος αντισυμβαλλόμενος και οι κυβερνήσεις της ΝΔ αποδείχτηκαν ανίκανες να διαχειριστούν την υπόθεση.

«Παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεση τους όλα τα μέσα που προέβλεπε η σύμβαση και παρά την δυνατότητα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την γερμανική κυβέρνηση, όπως είχε δείξει η εμπειρία των τελευταίων 50 χρόνων, τίποτα από αυτά δεν αξιοποίησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, φέρεται να είπε ο κ. Παπαντωνίου.

Στην Επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν την ερχόμενη Πέμπτη, οι πρώην υπουργοί Άμυνας επί ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ενώ πριν από τη σύνταξη και κατάθεση του πορίσματος της, που προγραμματίζεται να παραδοθεί στις 5 Αυγούστου, θα έχει ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο με την ιδιότητά του ως πρώην υπουργός Άμυνας.