Για το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει υπηρεσιακή πρόεδρος της ΝΔ μίλησε η Μαριέττα Γιαννάκου σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις.

«Είμαι 41 χρόνια στη ΝΔ και ιδρυτικό στέλεχος. Δεν είμαι περαστικός ούτε κάποιος που μπήκε χθες στη ΝΔ. Όφειλα να αντιδράσω σ’ αυτό και είπα ότι θα αναλάμβανα ένα τέτοιο καθήκον, εφόσον το δέχονταν οι τέσσερις υποψήφιοι και τα θεσμικά όργανα του κόμματος. Το 2009 έγιναν αλλαγές στο καταστατικό και ήμουν μέλος της οργανωτικής επιτροπής και η μόνη που είχα αντιδράσει, λέγοντας ότι αν κάνουμε τέτοιες διαδικασίες, θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και θα αρχίσουμε πάλι να λέμε να αλλάζει το καταστατικό κατά πώς θέλει καθένας από τους υποψηφίους; Το καταστατικό δεν το αγγίζει κανένας και ορίζει σαφώς ότι πάμε τώρα για εκλογή προέδρου», δήλωσε στο «ΒΗΜΑ FM».

Για το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ, η κ. Γιαννάκου σχολίασε: «Υπάρχουν πιθανόν (αποκλίνουσες συμπεριφορές), αλλά πολλές φορές είναι χειρότερη η συνεχής εσωτερική τριβή και το σάπισμα, η παρακμή παρά η διάσπαση. Έχουν παρατηρηθεί παρακμιακά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια. (…) Έχουμε ευθύνες έναντι της χώρας και του έθνους. Δεν αρκεί σε ένα κόμμα να μην υπάρχει διάσπαση και να μένουν μαζί. Πρέπει να υπάρχει εσωτερικός διάλογος, συνοχή και συνεννόηση. Γιατί αλλιώς, αν υπάρχουν φθοροποιά στοιχεία, είναι και αυτό εξίσου καταστροφικό με τη διάσπαση».

Η πρώην υπουργός Παιδείας επισήμανε παράλληλα για το ενδεχόμενο στήριξης της ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ δεν πρέπει να πει ποτέ ότι δεν συζητάει, επειδή ήταν προηγουμένως κακός, ψυχρός και έκανε το ένα ή το άλλο. Και το λέω αυτό διαχωρίζοντας την παράταξή μας, η οποία είναι υπεύθυνη παράταξη και έχει κυβερνήσει και τη θεωρώ πιο υπεύθυνη από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν μπορεί να το απορρίψει έτσι κατευθείαν, χωρίς συζήτηση».