Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κοστίσει για άλλη μια φορά ακριβά στον ελληνικό λαό, υποστηρίζει η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, σε ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημειώνει: «Για ακόμα μια φορά προκύπτει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (τρίτη κατά σειρά από το 2008 ως σήμερα), καθώς διαπιστώνεται η επανειλημμένη αδυναμία τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο έργο της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

Λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρει, ότι οι μέχρι τώρα ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν κοστίσει ήδη στο ελληνικό δημόσιο 44 δισ. ευρώ και άλλα 15 δισ. μέσω του αναβαλλόμενου φόρου, επιβαρύνοντας αντίστοιχα τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας, οι διοικήσεις των τραπεζών παραμένουν αναλλοίωτες εδώ και πολλά έτη, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα τους και την κακοδιαχείρηση και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται από τις 4/11/2014 υπό τον έλεγχο του SSM, απευθύνει στην Επιτροπή τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Αν, για την προστασία του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογουμένου και ενόψει της νέας ανακεφαλαιοποίησης, έχει μέχρι τώρα ελέγξει τη διάρθρωση των προβλέψεων του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών συστημικών τραπεζών, καθώς και τις μέχρι τώρα αποσβέσεις δανείων και επενδυτικών στοιχείων του ενεργητικού τους.

2. Αν η συμμετοχή ιδιωτών ή επενδυτικών σχημάτων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε μέσω καταβολής ιδίων κεφαλαίων ή μέσω δανεισμού από τις ίδιες τις τράπεζες ή θυγατρικές τους.

3. Αν έχουν αποπληρωθεί ή αποσβεστεί τα δάνεια των στελεχών τους για την αγορά μετοχών ή την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης και αν έχει ελεγχθεί το νόμιμο της απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων των στελεχών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.