Τη δυνατότητα δημιουργίας κι άλλων πρότυπων οικισμών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, όπως εκείνου που λειτουργεί στον Ελαιώνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, στη σημερινή σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Στη συνάντηση, όπου έγινε αποτίμηση της έως σήμερα λειτουργίας του χώρου στον Ελαιώνα, συμφωνήθηκε η συνέχιση της στενής συνεργασίας δήμων και συναρμοδίων υπουργείων, καθώς και η ανάγκη να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στους πρόσφυγες, χωρίς να επιβαρυνθεί η λειτουργία της πόλης και η ζωή των μόνιμων κατοίκων.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε τον Ελαιώνα, «λαμπρή απόδειξη του τι μπορεί να γίνει με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης». Όπως είπε, «η απερχόμενη υπουργός, μαζί με τον κ. Καμίνη, δημιούργησαν ένα πρότυπο οικισμό για τα ζητήματα των προσφύγων». Και διαβεβαίωσε το δήμαρχο Αθηναίων ότι «μέλημά μας θα είναι να τον βοηθήσουμε ώστε να απαλύνουμε τα προβλήματα των προσφύγων χωρίς να επιβαρύνουμε τα προβλήματα της πόλης. Είναι κάτι πολύ δύσκολο». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ο κ. Καμίνης είναι μια εγγύηση ότι αυτό μπορεί να γίνει».

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων προέβη στην παραχώρηση της έκτασης στον Ελαιώνα, «δίνοντας το παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε».

Επανέλαβε ότι οφείλουν «όλες οι τοπικές κοινωνίες να μοιραστούν αυτή την ευθύνη, ακριβώς όπως ζητάμε και από τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν την ευθύνη μαζί με τη χώρα μας». Τόνισε δε ότι μια πρόσφορη λύση «η οποία έχει και πάρα πολλά πλεονεκτήματα, είναι η ανεύρεση εγκαταλελειμμένων ή υπολειτουργούντων στρατοπέδων».