Μέσω twitter επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, πως σε λίγη ώρα θα παρακολουθήσουμε διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό να ανακοινώσει δημοψήφισμα.  Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιείται από το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Την ίδια ώρα ανταποκριτές ξένων μέσων,  αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες  επικρατεί δυσπιστία σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταδίδει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές. Από μεριάς του ο  ανταποκριτής των The Times, Ed Codway έγραψε στο twiiter πως οι Βρυξέλλες παραμένουν επιφυλακτικές :

Μέχρι στιγμής το ερώτημα του δημοψηφίσματος παραμένει άγνωστο, καθώς και εάν θα υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης υπέρ ή κατά των μέτρων, στο δημοψήφισμα. Την ίδια ώρα τεκμαίρεται και η «νομιμότητα» του δημοψηφίσματος εντός επτά ημερών.