Την εκλογική ετοιμότητα του ΚΚΕ διακήρυξε απόψε στην συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος η γενική Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ταυτόχρονα κάλεσε τον λαό να μην παγιδευτεί στα σενάρια μεταμφίεσης του πολιτικού συστήματος, απαντώντας, έτσι, στις συζητήσεις περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Η ομιλία της κ. Παπαρήγα επικεντρώθηκε στις απαντήσεις του ΚΚΕ τόσο για την οικονομική κρίση, όσο και την διαμόρφωση των πολιτικών όρων ανατροπής των συσχετισμών και του πολιτικού συστήματος.

Επίσης, κάνοντας έμμεση αναφορά στις δημοσκοπήσεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της απευθύνεται και σε όλους εκείνους που όταν ερωτώνται ποιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ εμπιστεύονται, απαντούν κατηγορηματικά «κανένα από τα δύο».

Εξηγώντας αναλυτικά την πρόσκληση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα άσκησε έντονη κριτική, πέρα από τα δύο μεγάλα κόμματα και στα μικρότερα τονίζοντας ότι ο ΛΑΟΣ και ψηφίζει το Μνημόνιο και μετανιώνει γι’ αυτό. Είναι και με την κυβέρνηση και τη ΝΔ, ανάλογα ποιο από τα δύο κόμματα θα του δώσει ένα ή δύο υπουργεία σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σήμερα είναι πιο πολύγλωσσος από ποτέ και πρόσθεσε ότι πότε στηρίζει την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, πότε μιλάει για διαγραφή του χρέους, πότε μιλάει για αναδιαπραγμάτευση, πότε για μερική διαγραφή του χρέους, άλλοτε για κρατικοποίηση τριών τραπεζών, άλλοτε για κρατικοποίηση όλων των τραπεζών.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Δημοκρατική Συμμαχία είπε ότι περισσότερο μοιάζουν με δορυφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενη στις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι συζητήσεις είναι πραγματικές και όχι στημένες και αποκαλύπτουν αυτό που το ΚΚΕ έχει πει πολλές φορές, ότι τα περιθώρια του καπιταλιστικού συστήματος να πετύχει μια σχετικά ελεγχόμενη και ανώδυνη -για το σύστημα- διέξοδο από την κρίση, είναι πολύ πιο στενά σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ωστόσο, σημείωσε ότι και αν ακόμα τελικά συμφωνηθεί μια παρέμβαση στον κύκλο της κρίσης στην ευρωζώνη, οι αντιθέσεις μεταξύ τους θα γίνονται όλο και πιο μεγάλες, άρα και πιο επικίνδυνες για τους λαούς.

Στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε αν είναι τυχαίο ότι οι παραβιάσεις από την πλευρά της ηγεσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο γίνονται όλο και πιο προκλητικές, αν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραιτηθεί πλήρως από τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και ότι δεν έχει ανακηρυχθεί η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), εξαιτίας των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην περιοχή που βρίσκεται το Καστελόριζο, υποστηρίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής του λαού.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι παρασκηνιακά γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί μια πιο ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπει ο λαός ακόμα περισσότερο στη γωνία και υπογράμμισε ότι μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θα είναι λύση για το λαό, αντίθετα θα είναι τραγωδία.

Η κ. Παπαρήγα τέλος επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για την λαϊκή οικονομία, την αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων για μία άλλου τύπου ανάπτυξη. Γι’ αυτό, κατέληξε, είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΚΚΕ και η συμπαράταξη με το ΚΚΕ των πιο ριζοσπαστικών δυνάμεων, ανεξάρτητα αν σε ορισμένα ζητήματα έχουν διαφωνίες μαζί μας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.