Ανακοίνωση με πολιτικές προεκτάσεις εξέδωσε, μέσω των δικηγόρων της, η Μονή Βατοπεδίου, την ώρα που η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των «αμαρτωλών» ανταλλαγών ακινήτων ξεκινά τις διαδικασίες της.

Η Μονή κάνει γνωστή την πρόθεσή της να μην απαντήσει δικαστικά στην αγωγή που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα της Βιστωνίδας, αλλά επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την απόφασή της να μην προχωρήσει το συμβιβασμό Δημοσίου-Μονής που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τη διαδικασία αντιστροφής των αγωγών.

Η Μονή, μάλιστα, στην ανακοίνωσή της αφήνει αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, αφού – όπως υποστηρίζει – εμπλέκει Δημόσιο και Μονή σε μακρά δικαστική διαμάχη και προειδοποιεί ότι θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που είναι απαραίτητα για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της, επιμένοντας στις θέσεις της για τα περίφημα «χρυσόβουλα» των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου σχετικά με την κυριότητα της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Νομικοί κύκλοι παρατηρούν ότι αν επερχόταν ο συμβιβασμός μεταξύ Δημοσίου και Μονής, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτός θα κάλυπτε και θα «εξαφάνιζε» τις τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών ή άλλων οργάνων της διοίκησης, αλλά και των Μοναχών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να «παγώσει» το συμβιβασμό, προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες. Γι’ αυτό και η παρέμβαση της Μονής, με την ανακοίνωσή της, γεννά πολλά και εύλογα ερωτήματα…