Με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με όσα ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, για τις συμβάσεις των υποβρυχίων που συνέχισαν να εκτελούνται από το 2000 έως και το 2009, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζαν τα εξής:

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Παπαντωνίου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, του διευκρίνισε ότι φυσικά δεν εννοούσε την περίοδο μετά τον Οκτώβριο του 2009 διότι, όπως είναι γνωστό, οι συμβάσεις των υποβρυχίων είχαν καταγγελθεί από την ίδια τη γερμανική πλευρά στις 21/9/2009 και άρα οι προβληματικές συμβάσεις δεν συνέχισαν να εκτελούνται μετά την ημερομηνία αυτή.

Με τον νόμο 3885, τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν έναν ολόκληρο χρόνο με συνεχή ενημέρωση της Βουλής, κυρώθηκε και στη συνέχεια υπογράφτηκε και τέθηκε σε ισχύ νέα ριζικά διαφορετική σύμβαση με αυστηρούς όρους διαφάνειας, η τήρηση των οποίων ελέγχεται πλήρως. Η σύμβαση μάλιστα αυτή αφορά όχι μόνο τα υποβρύχια, αλλά και τη διάσωση των ναυπηγείων και των θέσεων εργασίας.

Άρα, έχει τραβηχτεί μία καθαρή διαχωριστική γραμμή που στεγανοποιεί το παρόν και το μέλλον σε σχέση με το παρελθόν. Και όλα αυτά υπό τον συνεχή και απόλυτο έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων, η οποία για πρώτη φορά ασκεί παρόμοιου χαρακτήρα αρμοδιότητες.

Με την ευκαιρία, υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζε ότι έχει καταστεί αναπόφευκτη η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία πρέπει να στελεχωθεί από τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων, που έχουν ήδη σημαντική εμπειρία γύρω από τα σχετικά θέματα.