«Ο δημόσιος βίος πρέπει να καθαριστεί από τις υπόνοιες και καχυποψίες που έχουν οι πολίτες, ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο Δανιμαρκίας, να αποδείξουμε ότι το πολιτικό σύστημα αντέχει στην αναζήτηση των ευθυνών εκείνων των λίγων που δεν έχουν τιμήσει τον όρκο τους», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης μιλώντας στη Βουλή επί του νέου θεσμικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών.

Καταλόγισε πάντως στο ίδιο το πολιτικό σύστημα την ευθύνη για την ισοπεδωτική άποψη των πολιτών. «Είναι λίγοι αυτοί που καταπατούν τον όρκο τους, όμως επειδή το πολιτικό σύστημα ποτέ δεν ανέδειξε με ενάργεια την ευθύνη τους, επήλθε η ισοπεδωτική κρίση των πολιτών ότι όλοι είναι ίδιοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θετική είναι επί της αρχής του νέου νόμου η ΝΔ και ο εισηγητής της Κώστας Τζαβάρας δήλωσε ότι «πρέπει να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα το σύστημα όμοιας αντιμετώπισης πολιτικών με τους πολίτες».

Το ΚΚΕ, δια του Αντώνη Σκυλλάκου δήλωσε «παρών» υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να αλλάξουν τα πράγματα.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Θανάσης Πλεύρης σχολίασε ότι είναι εύκολο να δαιμονοποιούνται νόμοι αλλά αν αυτοί οι νόμοι λειτουργούσαν, «πιθανώς να μην είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος υποστήριξε ότι «αν δεν υπάρξει πραγματική βούληση κάθαρσης και αυτοκριτικής των δύο μεγάλων κομμάτων, θα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας».