Στη μελέτη για τη μισθολογική κατάσταση στο δημόσιο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός, Γ. Ραγκούσης, λέγοντας ότι η μελέτη δικαιώνει τη μέχρι τώρα κατεύθυνση, την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι «τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από τις πολιτικές που ασκούμε, είναι πραγματικά, είναι ορατά, είναι σημαντικά».

Τόνισε ότι θα αρχίσει σύντομα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, ενώ στην επόμενη φάση η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ποιά μορφή θα έχει το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα είναι νέο, δίκαιο και σύγχρονο.

Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου, είπε, θα είναι: «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας. Θέλουμε ένα μισθολόγιο που θα στηρίζεται σε αυτή τη βασική αρχή, που θα είναι δίκαιο, απλό και σύγχρονο και που στην πραγματικότητα θα αποτελεί κίνητρο και όχι αντικίνητρο για να μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη».

Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι η περικοπή του μισθολογικού κόστους, για να προσθέσει ότι θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος από 21,5 δισ. ευρώ το χρόνο σε 16,5 δισ. στο τέλος της τετραετίας «από τις πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα και από την επιλογή να προχωρήσουμε πέρυσι στο πάγωμα των προσλήψεων και φέτος στον κανόνα 5 προς 1».

Για τα 15 ειδικά μισθολόγια που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο (στρατιωτικοί, δικαστικοί, διευθυντές ΕΣΥ κλπ) ο κ. Ραγκούσης είπε ότι «θα καταλήξουμε σε ένα μισθολόγιο το οποίο θα έχει ενιαία και κοινή λογική στο εσωτερικό του, αλλά το οποίο δεν θα είναι δυνατόν να μη διακρίνει τις διαφορές από αντικείμενο σε αντικείμενο, από ευθύνη σε ευθύνη και από μία σειρά άλλων παραμέτρων».