Απορρίφθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ με θέμα «άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης αναγνώρισε ότι η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ωστόσο επεσήμανε ότι στόχος των πολιτικών της κυβέρνησης είναι η επιδότηση της εργασίας για να ενισχυθεί η απασχόληση.

Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, η ανεργία σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι στο 13,09% και επέκρινε όσους καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι έχει φθάσει στο 20% και 22%.

Παράλληλα, ο υφυπουργός έδωσε έμφαση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων σε σχέση με το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 14% που αντιστοιχεί στα 350 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους θα εκταμιευτούν πάνω από 950 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο εισηγητής της πρότασης νόμου Γιώργος Μαυρίκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτες λογικές, βαθιά αντεργατικές που εμποδίζουν το δικαίωμα των ανέργων να διεκδικούν για να επιβιώσουν.
Ο κ. Μαυρίκος χαρακτήρισε «πολύ ρεαλιστική» την πρόταση νόμου του κόμματος του που ανάμεσα στα άλλα προτείνει επίδομα ανεργίας και δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς χρονικούς περιορισμούς σε όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά.

Την πρόταση υποστήριξαν τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης όσο και ο Αθανάσιος Λεβέντης από τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης τη χαρακτήρισε «χρήσιμη».

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της ΝΔ Ευγενία Τσουμάνη έκανε λόγο για μέτρα -αντικίνητρα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τόνισε την ανάγκη προώθησης της επανένταξης στην απασχόληση με «ολοκληρωμένες πολιτικές προσαρμοστικότητας επιχειρήσεων και εργαζομένων».