Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Στη συνάντηση διατυπώθηκε επίσης η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς της συνδεσιμότητας, της ενέργειας, των μεταφορών, της άμυνας, της διαχείρισης των διασυνοριακών υδάτινων πόρων, καθώς και στον συντονισμό σε ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου με στόχο την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης και συνολικής συμφωνίας για τη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων του Άρδα και του Νέστου, η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της περιφερειακής συνδεσιμότητας στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων.

Μητσοτάκης: Η ευρωπαϊκή άμυνα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ένα καινούριο εργαλείο ευρωπαϊκού δανεισμού

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν ακόμη ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, με ιδιαίτερη έμφαση στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές του δηλώσεις με τον Ρούμεν Ράντεφ, τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη και το γεγονός ότι εξελέγη με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της Βουλγαρίας και της ΕΕ. Τόνισε ότι βρίσκεται στη Βουλγαρία ως ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης μετά τις εκλογές και συνεχάρη τη χώρα για την είσοδο στη ζώνη του ευρώ και του Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν επενδύσεις διασυνδεσιμότητας, τη σημασία ενός κάθετου διαδρόμου υποδομών και ζητήματα ενεργειακής διασύνδεσης και της υλοποίησης του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου. «Υλοποιήσαμε τον IGB σε χρόνο ρεκόρ», είπε και τόνισε ότι η Ελλάδα υλοποίησε άμεσα το έργο. Επεσήμανε ακόμα ότι από κοινού μπορούν οι δυο χώρες να διεκδικήσουν ευρωπαϊκούς πόρους. «Έχει έρθει η ώρα να δούμε τη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων. Ήρθε η ώρα να δούμε το ζήτημα μακροπρόθεσμα, για να δούμε τις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε».

Για τη σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας είπε ότι η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Βουλγαρίας, προστατεύοντας τον εναέριο χώρο και πλέον μπορούν να γίνουν και άλλα βήματα.

«Θα βρεθούμε και οι δύο στο Μαυροβούνιο για τις προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ακόμα, αλλά σημείωσε ότι όλες οι χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις σημαντικές ευρωπαϊκές συζητήσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τόνισε ότι είναι σημαντική η διατήρηση των πόρων συνοχής και του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, συμφώνησε ότι το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας πρέπει να κατανεμηθεί με όρους δίκαιους για όλες τις χώρες.

Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είπε ότι θα έχουμε δύσκολες διαπραγματεύσεις και οι φιλοδοξίες της ΕΕ ξεπερνούν τους πόρους που μπορεί να διαθέσει.

Για την ευρωπαϊκή άμυνα ανέφερε πως «έχω τονίσει την ανάγκη να μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ένα καινούριο εργαλείο ευρωπαϊκού δανεισμού που θα κατανεμηθεί με τρόπο δίκαιο».

«Η Ελλάδα θα επιμένει στη συνέχιση αυτής της συζήτησης έχοντας αναλάβει και το βαρύ χρέος να προετοιμαστούμε για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2027», επεσήμανε ακόμη.

Σύμφωνα με όσα είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις ενεργειακές διασυνδέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου αναβαθμίζει την γεωπολιτική θέση και των δύο χωρών. Γινόμαστε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας σε χώρες που βρίσκονται βόρεια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Οραματίζομαι έναν χερσαίο διάδρομο που θα περιλαμβάνει αυτοκινητοδρόμους και σιδηρόδρομους και θα ενώνει τα λιμάνια της Ελλάδας και θα φτάνει έως την Ουκρανία. Μια τριμερής με τη Ρουμανία θα μας οδηγούσε σε αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά στα λιμάνια είναι ιδιωτικές επενδύσεις αυτές που γίνονται και λιμάνια που έχουν παραχωρηθεί. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τους ιδιώτες παραχωρησιούχους».