Θέμα ολόκληρης της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει το νέο μεταναστευτικό κύμα από την Αφρική, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, όπως τόνισαν οι υπουργοί Εσωτερικών και  Δημόσιας Τάξης των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι έξι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή
Ένωση να βάλει το θέμα της Μεσογείου στην πρώτη θέση της πολιτικής της
ατζέντας, προκειμένου να αναπτυχθεί μία νέα πολιτική δράση και
συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της βορείου Αφρικής στην
εξασφάλιση θεσμικής σταθερότητας.

Η πρωτοβουλία της έκτακτης συνάντησης των υπουργών, ήταν του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαρόνι και στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί εσωτερικών της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Στη συνάντηση της Ρώμης κατέστη σαφές ότι σύσσωμη η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της ασφάλειας και των ενδεχομένων νέων μεταναστευτικών κυμάτων από τις ακτές της Μεσογείου. Ο Μαρόνι  έκανε σαφή αναφορά στην ανάγκη υιοθέτησης, εκ μέρους της Ευρώπης, ενός συστήματος «βιώσιμου ασύλου», ώστε να κατανεμηθεί το βάρος των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων, σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοίνωσε επίσης πως στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας για εκτιμήσεις, αμοιβαία παροχή βοήθειας και ανταλλαγή πληροφοριών.

Επιπλέον, οι έξι υπουργοί των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος εκτιμά πως ο αριθμός των μεταναστών από τη βόρεια Αφρική που ενδέχεται να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να ξεπεράσει τις 300.000.

Το φαινόμενο των μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων από την Τυνησία αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να αντιδράσει και πως «αυτό ζητούν και οι πολίτες. Θέλουν ασφάλεια, αλληλεγγύη, ποιότητα ζωής», τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής. «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην ειρηνική και δημοκρατική μετεξέλιξη των καθεστώτων της βορείου Αφρικής. Η Ευρώπη, όμως, πρέπει να είναι παρούσα στο σύνολο των θαλάσσιων συνόρων της και η χώρα μας εκφράζει την πλήρη της αλληλεγγύη προς την Ιταλία, που δέχθηκε τις ημέρες αυτές μεγάλο αριθμό μεταναστών», πρόσθεσε.

«Συζητήθηκε η προσφορά της Frontex, με την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού της σχεδιασμού. Ενημέρωσα, επίσης, και τους συναδέλφους μου για τις έντονες πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές, που δέχεται η Ελλάδα, όπως και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους», κατέληξε ο κ. Παπουτσής.