Ο Χακάν Φιντάν έκανε προκλητικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «τουρκικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα στερείται δικαιώματα και ελευθερίες».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη διήμερη 51η Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε:

«Η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και ο τουρκικός πληθυσμός των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις που τους εμποδίζουν να απολαύσουν ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η προσοχή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι η εθνική ταυτότητα, η θρησκευτική εκπαίδευση και τα πολιτιστικά δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας γίνονται σεβαστά από τις ελληνικές αρχές».

Επίσης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε: «υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη στο νησί της Κύπρου. Ως αναπόσπαστο μέρος του ισλαμικού κόσμου, το τουρκοκυπριακό κράτος εκπροσωπείται ως παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν υπό την άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που τους επιβάλλεται εδώ και δεκαετίες. Καλούμε όλα τα μέλη να υποστηρίξουν τα εγγενή δικαιώματά τους και να συνεργαστούν άμεσα μαζί τους».