Η δεύτερη ημέρα της εβδομάδας θα βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο μετά τη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
Ο πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει στην καγκελαρία τον Φρίντριχ Μερτς μετά την εκλογή του από το γερμανικό Kοινοβούλιο.
Οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στο τετ α τετ που θα έχει με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για την οικονομία και μάλιστα σε άλλη βάση, καθώς έχουν συμπληρωθεί ήδη 6 χρόνια από το τέλος της εποχής των μνημονίων για την Ελλάδα.
Με άλλο αέρα και με την Ελλάδα να πατάει γερά στα πόδια της, θα συζητήσει με τον Μερτς για το ενδεχόμενο επενδύσεων, για το διμερές εμπόριο αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις με φόντο τη νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης. Στο τραπέζι θα είναι και το μεταναστευτικό.
Η μέρα στη γερμανική πρωτεύουσα δεν θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση με τον καγκελάριο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ικανοποίηση για τη συνάντηση με Μελόνι
Με πολλές συμφωνίες στις αποσκευές του θα επιστρέψει από τη Ρώμη ο πρωθυπουργός και κυρίως για τον σιδηρόδρομο, καθώς Ελλάδα και Ιταλία συμφώνησαν στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών να υπάρξει επένδυση 360 εκ. ευρώ από την ιταλική πλευρά στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, για την αγορά 23 επιβατικών συρμών και τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων όπου θα συντηρούνται τα τρένα, αλλά και ο τριπλασιασμός της δυνατότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα με όσα θα πράξει η ιταλική πλευρά και η Αθήνα δεσμεύτηκε για μια σειρά ενεργειών με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και των μέτρων ασφαλείας στις μεταφορές, όπως η υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία, η υπογειοποίηση των Σεπολίων, η συνεχιζόμενη εγκατάσταση του ETCS, οι πρόνοιες για ανάπτυξη Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας και συστήματος ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, αλλά και τα μέτρα αποτροπής των δολιοφθορών στο δίκτυο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το βήμα αυτό έγινε με την προσωπική συμβολή και των δύο πρωθυπουργών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται από τον ιταλικό κρατικό όμιλο Ferrovie dello Stato, η νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.
Από τη χθεσινή συνάντηση συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεχωρίζουν την έμμεση αναφορά που έκανε για την Τουρκία, λέγοντας ότι στην απαραίτητη προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας «είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις συνεργασίες, «με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας».