Με πολλές προσδοκίες για την εμβάθυνση των σχέσεων με την Ιταλία βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια γεμάτη ατζέντα όπως η επαναδιαπραγμάτευση που επιδιώκει με την ιταλική κυβέρνηση και τη μητρική εταιρεία της Hellenic Train –στην οποία μετέχει το ιταλικό δημόσιο– για την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου.

Το χαλί για τη σημερινή συνάντηση έστρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, και τη διοίκηση της ιταλικής εταιρείας, Ferrovie dello Stato Italiane.

Η συνάντηση θεωρείται κομβικής σημασίας όπως και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν, καθώς αφορά μια ανοιχτή πληγή –την τραγωδία των Τεμπών– και τις προσπάθειες για έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο.

Αυτό που περιμένει η Αθήνα και γι’ αυτό θα συζητηθεί και στο ανώτατο επίπεδο είναι η δέσμευση ότι η ιταλική πλευρά θα βάλει το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αναβαθμιστούν τα ελληνικά τρένα.

Αυτό που τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ότι η Hellenic Train δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε όλο αυτό το project, καθώς το ελληνικό κράτος έχει φανεί πολύ γενναιόδωρο στο παρελθόν.

Εκτός όμως από την αναβάθμιση του σιδηρόδρομου Μητσοτάκης και Μελόνι θα ανοίξουν τη βεντάλια πολύ σημαντικών θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η αμυντική ασφάλεια της ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο φλερτ που έχει ξεκινήσει η Ιταλία με την Τουρκία για συνεργασία σε πολλούς τομείς, από την αμυντική βιομηχανία και τα ενεργειακά σχέδια μέχρι τη μετανάστευση. Και αναμένεται να τονίσει ότι η συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών με τρίτες χώρες πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.

Άλλωστε Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν, λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας

Μετά τη συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Ιταλίδα ομόλογό του θα συμπροεδρεύσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.

Σε αυτό αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας πολλές. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας, Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Τσάφο.

Έμφαση δίνεται στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.