Σκληρή πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδοτεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και την οποία συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες συνεκτιμήθηκαν όλα τα στοιχεία, η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα να αναδειχθεί μια παράμετρος, η οποία –όπως τονίζουν– δεν είναι νέα, αλλά αυτή των συνομιλιών την επίμαχη στιγμή, αλλά και η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να σηκώσει το γάντι.

Έτσι αποφασίστηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί μέχρι την κορύφωση της πολιτικής αυτής μάχης, δηλαδή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την ονομαστική ψηφοφορία. Σήμερα Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί και θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ αύριο η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, κατά αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ένα από τα πρόσωπα που έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ήταν παρών χθες στη Βουλή και αναμένεται να λάβει τον λόγο σήμερα, προκειμένου να προχωρήσει σε απολογισμό όλων των πεπραγμένων του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο. Επίσης, αναμένεται να επισημάνει κυρίως το θέμα της σύμβασης 717 και τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι θα δοθούν απαντήσεις για όλα, χαρακτηρίζουν «καλοδεχούμενη την πρόταση μομφής» και κάνουν λόγο για μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία-συζήτηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία.

Στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλήθεια πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία και την ασυδοσία και να σταματήσουμε τη θεσμική παρακμή», ενώ ξεκαθάρισε ότι κινείται με πολιτική αυτονομία. Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που ζήτησε την άμεση έναρξη των διαδικασιών, ενώ επιστρέφοντας το γάντι στη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη «εντολοδόχο εκδοτικών συμφερόντων».

Κυβερνητικά πυρά κατά Κασσελάκη

Να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και να απαντήσει ξεκάθαρα αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, με αφορμή το αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές. Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητό υπονομευτή του πολιτεύματος, επισημαίνοντας ότι παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια τριτοκοσμική χώρα και αυτό είναι αδιανόητο. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», συμπλήρωσε.

Απαντήσεις για fake news και τοξικότητα

  1. Το σύνολο των κρίσιμων συνομιλιών τα τραγικά λεπτά προ του δυστυχήματος πήγαν αυτούσιες και χωρίς καμία επεξεργασία στη δικαιοσύνη, συνεπώς η δικαστική έρευνα προχώρησε με τα σωστά, με τα πλήρη στοιχεία.
  2. Η ομολογία του σταθμάρχη και η προφυλάκισή του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, καταδεικνύει τη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους.
  3. Δεν υπήρχε επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση, διότι ήδη ο σταθμάρχης είχε ομολογήσει, συνεπώς είχε διαφανεί ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους.

Θα γυρίσει μπούμερανγκ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν επίσης ότι η πρόταση δυσπιστίας θα συμβάλει στη συσπείρωση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και της βάσης του κόμματος, δεδομένου ότι επιχειρήθηκε να εργαλειοποιηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν αποκλείεται και ως αντίδραση στην επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση κάποιοι εκ των ψηφοφόρων που σκέφτονταν να απέχουν από τις ευρωκάλπες να σπεύσουν να τη στηρίξουν, έλεγε έμπειρος στα κοινοβουλευτικά.