Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγη ώρα, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνέδεσε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ με την εξυπηρέτηση μη πολιτικών συμφερόντων.

«Έκανα το ερώτημα και στον αρχηγό σας αλλά δεν μου απαντήσατε. Αυτό που μας έφερε άρον άρον σήμερα εδώ, σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, για όλα αυτά που έχουμε συζητήσει εδώ πενήντα φορές, ήταν το άρθρο του «Βήματος»; Ήταν αυτή η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, αυτό το καινούργιο συγκλονιστικό στοιχείο, το οποίο δήθεν δεν υπήρχε και μας έφερε σήμερα εδώ ή ήταν ότι αποφασίσετε να ενεργήσετε, ακριβώς εκπροσωπώντας άλλου τύπου συμφέροντα, μη πολιτικά, και το χειρότερο ακόμα, να σύρετε από πίσω και όλη την αριστερή αντιπολίτευση, στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων; Αυτό να μου εξηγήσετε, γιατί εγώ από την αλληλουχία των γεγονότων δεν μπορώ να δω άλλη διαφοροποίηση», είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «τα ζητήματα για τις υποκλοπές έχουν συζητηθεί για δύο χρόνια. Τα ζητήματα του ευρωκοινοβουλίου του ψηφίσματος είναι τρεις μήνες πριν. Τα ζητήματα των Τεμπών, τα έχουμε συζητήσει κατ΄επανάληψη. Γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ; Τι συνέβη και ξαφνικά σηκώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε ‘σήμερα να κάνουμε μια πρόταση δυσπιστίας’, αν όχι η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αυτό στο οποίο είστε έκθετοι. Αυτό είναι που κάνει ύποπτη την πολιτική σας κινητροδότηση και στόχευση».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για στρατηγική στηριγμένη στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και είχε αναφερθεί στην έγκριση της εξαγωγής του λογισμικού Predator και τη διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού. «Δεν δικαιούστε ούτε να υψώνετε τους τόνους ούτε να κουνάτε το δάχτυλο ούτε να στρεψοδικείτε. Εδώ τρεις μέρες θα απολογηθείτε, γιατί καλύπτετε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες στελεχών σας. Γιατί με προκλητικό τρόπο έχετε καταλύσει κάθε έννοια σεβασμού στο κράτος δικαίου και γιατί με όλα αυτά που έχετε κάνει, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε πως «όσο και αν φωνάζει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφία η οποία ζητάει δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών, εδώ και τώρα».

«Όλα όσα τίθενται ως ερωτήματα έχουν απαντηθεί στο πόρισμα των 715 σελίδων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ολομέλειας. Απλώς δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή και θα δώσει απαντήσεις σε όλα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση και στον ίδιο από την αντιπολίτευση.

«Πρέπει να απαντήσετε γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ μια πρόταση δυσπιστίας. Εγώ σας πιστώνω κάτι (σ.σ.απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ). Το ό,τι καταφέρατε να βάλετε την αξιωματική αντιπολίτευση από κάτω να υπογράφει, στην πρόταση δυσπιστίας, σας το δίνω. Πράγματι, καταλαβαίνω την πολιτική αξία της κινήσεως. Ενταγμένη σε μια νευρικότητα ενδεχομένως, με τις δημοσκοπήσεις, που εκεί που σας είχαν δεύτερους, σας πήγαν τρίτους. Ως κίνηση σας τη δίνω. Πολλώ δε μάλλον που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη διαδικασία άνευ αντικειμένου, χωρίς κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, κοκορομαχίες. Και αφού τα είπε όλα αυτά, ήρθε και έβαλε υπογραφή», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «η ΝΔ ποτέ δεν είπε, ούτε στο πόρισμα της, ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο σφάλμα. Ποτέ δεν το έχουμε πει αυτό. Έχουμε αναδείξει σειρά συστημικών διαχρονικών σφαλμάτων και παθογενειών του σιδηροδρόμου. ‘Αλλο και τελείως διάφορο το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Εμείς λέμε, ανθρώπινο σφάλμα και συστημικά προβλήματα και άρα, να τι πρέπει να φτιάξουμε και τι φτιάχνουμε».

«Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και σχολίασε: «επειδή ο κ. Βορίδης με ευκολία, θέλει να περάσει τη λάσπη, και μίλησε για οικονομικά συμφέροντα, γιατί εμείς ακούσαμε το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας που μιλάει για παραποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, τον παραπέμπω στο tweet του επί δέκα χρόνια διευθυντή της εφημερίδας αυτής, του κ. Καρακούση που λέει ‘προκαλούν τους πάντες τα κυβερνητικά στελέχη. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν’. Αυτό δίνει από μόνο την απάντηση στην λασπολογία του κ. Βορίδη και των κυβερνητικών στελεχών».