Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Άμυνας της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Κατά την συνάντησή τους ο κ. Τασούλας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων προς τον κυπριακό Ελληνισμό. Παράλληλα υπογράμμισε μάλιστα «την αφοσίωση της Ελλάδας στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι «φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική κατοχή και η προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη». Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, γεγονός που, όπως είπε, «προσανατολίζεται στο μείζον αυτό ζήτημα και θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε και το γεγονός της συμπλήρωσης, φέτος, 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004, όταν η Κύπρος έγινε πλήρες κράτος-μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας». Όπως τόνισε, «το όραμα αυτό ήταν απολύτως συνυφασμένο με την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας, αλλά, κυρίως, με την αξιοποίηση και την καταλυτική συμβολή της ιδιότητάς της ως πλήρες κράτος-μέλος προς επίλυση του εθνικού προβλήματος».

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχθηκε πρόσκληση της κυπριακής πλευράς να επισκεφθεί η ελληνική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων την Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τον προσεχή Ιούνιο και να συμμετάσχει σε ημερίδα με θέμα τη «Γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου».