Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κομμουνιστή ηγέτη, Βλαντίμιρ Λένιν, διοργανώνει στον Περισσό την Τετάρτη 20 Μαρτίου η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που θα ξεκινήσει στις 20:00 η ώρα (προσέλευση στις 19:30) θα είναι ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει συναυλία συμφωνικών έργων σοβιετικών συνθετών. Ειδικότερα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κολοβού, θα ερμηνεύσει δύο μοναδικά έργα αφιερωμένα στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η αρχή θα γίνει με το συμφωνικό έργο «Οκτώβρης» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς γραμμένο το 1967 για τα 50 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με μια υπέροχη συμφωνία γραμμένη το 1927 για τα (τότε) 10 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως. Πρόκειται για την «Επετειακή Συμφωνία» του Βολοντίμιρ Θεμελίδη, συνθέτη ελληνικής καταγωγής που ζούσε στην Ουκρανία, η οποία εκείνο τον καιρό υπαγόταν στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους σοβιετικούς συνθέτες της εποχής, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σοστακόβιτς.