Τον Έβρο επισκέφθηκε χθες και προχθές (Τετάρτη, 13 Μαρτίου και Πέμπτη, 14 Μαρτίου) ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου, που υλοποιείται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Τριαντόπουλος συμμετείχε στο δεύτερο East Macedonia & Thrace Forum, στην Αλεξανδρούπολη, και δη στο πάνελ «Rising Phoenix: Social and Economic Strategies to rebuild Evros», όπου και παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής, το οποίο και τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως μετά τη μεγάλη φυσική καταστροφή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που αφορά τόσο την αποκατάσταση του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος, όσο και την ενίσχυση όσων επλήγησαν από την πυρκαγιά. Η δημοσιονομική επίπτωση του σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται, καθώς προχωρά η υλοποίησή του. Συγκεκριμένα, το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Έβρου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει (α) την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και έναντι επιχορήγησης κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ύψους 0,7 εκατ. ευρώ, (β) την παροχή προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ύψους 1,1 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, (γ) την καταβολή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ – κυρίως για ζωικό κεφάλαιο – ύψους 0,3 εκατ. ευρώ, (δ) τη δρομολόγηση – σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ – της παροχής της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο ύψους 7,4 εκατ. ευρώ, (ε) τη δρομολόγηση – μετά από έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής – έκτακτης χρηματοδότησης προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, και (ζ) τις δράσεις και τα έργα αναβάθμισης και αποκατάστασης των δασικών οικοσυστημάτων -υπό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- συνολικού ύψους 74 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά η 4η συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί όσον αφορά την προεργασία και την προετοιμασία του master plan για την Ανάπτυξη του Έβρου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους δήμους του Έβρου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τους ενεργούς πολίτες και φορείς της περιοχής, και το Σωματείο «Διάζωμα». Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο προχωρά και αποτυπώνεται στον διαδικτυακό τόπο «evrosmeta.gr».

Χθες το πρωί, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, επισκέφθηκαν ορεινά χωριά του δήμου, όπως το Μεγάλο Δέρειο και η Σιδηρώ, όπου συζήτησαν με τους κατοίκους για τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται κατόπιν νέας έκτακτης χρηματοδότησης προς τον δήμο, αλλά και για μια σειρά από άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με ανάγκες αποκατάστασης και στήριξης σε συνέχεια ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, που έπληξαν την περιοχή.