Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως πήρε την απόφαση η Ελλάδα να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Όπως ανέφερε στις 14 Ιανουαρίου είναι η προθεσμία για δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον  της Χάγης. Την ενέργεια αυτή αποκάλεσε «αυτονόητο χρέος» για να τιμηθεί η μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως η προετοιμασία για την παρέμβαση της χώρας μας στην συγκεκριμένη υπόθεση έγινε με τη  συνεργασία άξιων Ελλήνων Διεθνολόγων και ξένων εμπειρογνωμόνων με απτή εμπειρία του Δικαστηρίου της Χάγης. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Δημήτρη Δρούτσα και το Υπουργείο
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Χάρη Καστανίδη,
καθώς και τον Χάρη Παμπούκη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο για τη συνεργασία τους.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού έχεις ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε, στις 14 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, και πιο συγκεκριμένα τις αξιώσεις του Διστόμου.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι την σοβαρότητα και σημασία αυτού του θέματος καθώς και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του.

Στην λήψη της απαιτούμενης απόφασης έπρεπε να εξετάσουμε προφανείς ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και σημαντικά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας και τα συνολικά συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο ότι, με βάση την ενδελεχή εξέταση και προετοιμασία του αρμοδίου Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πήρα την απόφαση η Ελλάδα να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Είναι προφανές ότι, όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Η προετοιμασία για την παρέμβαση της χώρας μας στην συγκεκριμένη υπόθεση έγινε με τη συμβολή και συνεργασία άξιων Ελλήνων Διεθνολόγων και ξένων εμπειρογνωμόνων με απτή εμπειρία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Δημήτρη Δρούτσα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Χάρη Καστανίδη, καθώς και τον Χάρη Παμπούκη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο και όλους όσοι συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στην σοβαρή προετοιμασία για την λήψη αυτής της απόφασης και των απαραίτητων ενεργειών για την παρέμβαση της χώρας μας.

Για άλλη μία φορά, πιστεύω ότι με την απόφασή μας αυτή υπηρετούμε πιστά τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά και τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».