Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν κατανοεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας.

Μάλιστα, σε γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, αναφέρει ότι «δεν κατανοεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» και τονίζει ότι «γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μάλιστα, στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας και σημειώνει, ότι «αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους».

«Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού ΥΠΕΞ.

Ο κ. Βεστερβέλε, ενημερώθηκε τηλεφωνικά χθες το βράδυ από τον Έλληνα υπουργό Δημήτρη Δρούτσα, για την απόφαση υποβολής παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Δρούτσας μάλιστα με δηλώσεις του στο Mega σήμερα επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε το Γερμανό ομόλογό του προσθέτοντας ότι «δεν θα ήμουν αξιόπιστος εάν έλεγα ότι η γερμανική πλευρά το βλέπει με θετικό μάτι. Ενημέρωσα και εξήγησα στη γερμανική πλευρά την απόφαση της Ελλάδας. Δεν εξέφρασαν χαρά, βεβαίως, αλλά είναι κάτι ενταγμένο στο παιχνίδι σχέσεων των δύο χωρών». «Και πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», συμπλήρωσε.