Αύριο Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί, ο Έλληνας πρέσβης πρόκειται να καταθέσει στον Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την παρέμβαση της Ελλάδας στην ιταλογερμανική διένεξη για την διεκδίκηση αποζημιώσεων των θυμάτων του Δίστομου, όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ήδη έχει ενημερωθεί η Γραμματεία του Διεθνούς Δικαστηρίου να αναμένει τις επόμενες ώρες την κατάθεση της παρέμβασης.

Όπως ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, που εδώ και μερικούς μήνες συμμετέχει ενεργά στην νομική και πολιτική διερεύνηση του λεπτού αυτού θέματος, ο πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση αυτή αφού στάθμισε «τους προφανείς ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και σημαντικά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας».

«Προκρίθηκαν», κατά την ίδια πηγή, «τα συνολικά συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, έτσι, ώστε με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές να επιτελεστεί το αυτονόητο χρέος να τιμηθεί εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

Η πολύπλευρη και λεπτή νομική και πολιτική επεξεργασία κατέληξε σε δύο βασικές κατευθύνσεις οι οποίες τέθηκαν ενώπιον του πρωθυπουργού: Πρώτον, λήφθηκε υπόψη ο πολιτικός προβληματισμός για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και, δεύτερον, εξετάστηκαν ενδελεχώς οι νομικές και δικαστικές πτυχές της υπόθεσης.

Το περιεχόμενο, τα στοιχεία και η επιχειρηματολογία της παρέμβασης, όπως και οι επικείμενοι χειρισμοί κατά την διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο, αποφασίστηκε να παραμείνουν απόρρητοι, ενώ την νομική παράσταση θα εκφράσουν έγκυροι και έμπειροι έλληνες και ξένοι νομικοί.

Η Ελλάδα θα ασκήσει αίτημα παρέμβασης στη δίκη, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου, προβάλλοντας ότι έχει έννομο συμφέρον στην εκκρεμή δίκη, το οποίο θίγεται από την απόφαση του Δικαστηρίου επί της υποθέσεως αυτής.

Η δίκη αυτή άρχισε με κατάθεση προσφυγής της Γερμανίας κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου 2008, με αντικείμενο να διαπιστωθεί από το τελευταίο η παραβίαση από την Ιταλία (τα Ιταλικά δικαστήρια) της υποχρέωσής της – κατά το διεθνές δίκαιο – να αναγνωρίσει το προνόμιο της ετεροδικίας του Γερμανικού Δημοσίου στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων, που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, στην προσφυγή της η Γερμανία προβάλλει στο Διεθνές Δικαστήριο, ότι παραβιάζεται η ετεροδικία που απολαμβάνει το Γερμανικό Δημόσιο, λόγω της εκτέλεσης στην Ιταλία της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, με την οποία επιδικάζονται αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου.

Επισημαίνεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει να αποφασίσει κατ’ αρχήν, αν η Ελλάδα μπορεί να παρέμβει στην εν λόγω δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας. Εφόσον δε, το Δικαστήριο χορηγήσει τελικά τη σχετική άδεια τότε η χώρα μας θα μπορεί να μετάσχει στη δικαστική διαδικασία με δυνατότητα παρουσίασης της ελληνικής επιχειρηματολογίας επί της ουσίας της διαφοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα η παρέμβαση της Ελλάδας γίνεται με τέτοιο τρόπο κατά τον οποίο δεν καθίσταται διάδικο μέρος, αλλά παρεμβαίνει ως χώρα που έχει έννομο συμφέρον. «Λέμε, δηλαδή, στο Διεθνές Δικαστήριο ότι πριν λάβετε τις αποφάσεις σας για την υπόθεση είναι χρήσιμο να ακούσετε τις απόψεις των κατοίκων του Δίστομου, γιατί οι αποφάσεις που θα πάρετε θα έχουν επίδραση σ’ αυτούς», εξήγησε η κυβερνητική πηγή.

Στην επεξεργασία της ελληνικής παρέμβασης συνέβαλαν ενεργά ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος , ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης με την συνδρομή Ελλήνων και ξένων νομικών κύρους υπό τον συντονισμό του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, τους οποίους και ευχαρίστησε στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.