Για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία και τι θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και όλα τα ανοικτά μέτωπα στον πλανήτη ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και αστειευόμενος είπε αρχικά: «Νόμιζα ότι τελείωσε ο χρόνος μας» με το κοινό να ξεσπάσει σε γέλια.

Στη συνέχεια είπε: «Συνεργάστηκα στενά και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο έναν ηγέτη να παίρνει θέση για μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς στην Ευρώπη θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός για Πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγματα. Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας αλλά πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».

Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ανησυχητικά όχι μόνο για την Ελλάδα και τη ναυτιλία της αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο. Και τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός από το Νταβός.

«Εμείς, κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και ζητήσαμε την απελευθέρωση των ομήρων και κάναμε την διάκριση ανάμεσα στην Χαμάς που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και τον παλαιστινιακό λαό. Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ έτσι και των αθώων στην Λωρίδα της Γάζας. Ως χώρα κοντά στην σύρραξη υποστηρίζουμε την διάνοιξη διαδρόμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όταν λήξει ο πόλεμος θα συζητήσουμε την πολιτική λύση», τόνισε ακόμα.