Φλέγον και διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα κρίνει και την αξιοπιστία της ΕΕ. Οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν και μια ευρωπαϊκή λύση, που σημαίνει συμπόρευση των κρατών μελών σε ένα μεγάλο πρόβλημα, τόνισε, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι ροές που καλούμαστε να διαχειριστούμε έχουν προορισμό τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Ευρωπαϊκή λύση σημαίνει, τόνισε, αν μπορούμε με ευρωπαϊκές διαδικασίες να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων και να συνδέσουμε τις αρχές του κράτους δικαίου με την ίδια την προάσπισή τους.

«Η απάντηση είναι ότι ναι, μπορούμε», είπε ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη αυτή την πολιτική, η οποία είναι αυστηρή αλλά και δίκαιη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα και δεν δίστασαν ακόμα και να κατασκευάσουν τραγωδίες.

Σημείωσε πως το 2023 αφήνει πίσω του σημαντικές επιτυχίες στη μεταναστευτική πολιτική με μικρότερες αφίξεις και καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία.

Συγκρίνοντας το χθες με το σήμερα, είπε ότι όσοι φτάνουν στα νησιά μας καταγράφονται και ταυτοποιούνται σε αντιδιαστολή με την κατάσταση το 2019 και την καταστροφική πυρκαγιά στην Μόρια.

Τόνισε επίσης ότι η Βουλή ενέκρινε την πρωτοβουλία κυβέρνησης για πρόσβαση στη νόμιμη εργασία μεταναστών και αιτούντων άσυλο που θα μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται.

«Αποδεικνύουμε», είπε, «ότι στην πατρίδα μας το μεταναστευτικό δεν είναι πεδίο διχασμού και η αντιμετώπιση του μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου με την καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης αλλά και την διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν τα κενά. Μπορούμε να το κάνουμε πράξη να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε κάτι το οποίο αποτελεί ζητούμενο για πολλές άλλες χώρες».