Πρώτο θέμα είναι στον τουρκικό Τύπο η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και η Διακήρυξη των Αθηνών αλλά και η βίζα-εξπρές με την οποία οι τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά για επτά μέρες όλο τον χρόνο.

Ειδικότερα η Hurriyet, όπως ανέφερε το πρωί της Παρασκευής (8/12) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, γράφει: «100 χρόνια μετά τη Λωζάνη υπογράφηκε η Διακήρυξη Καλής Γειτονίας», ενώ η Sabah επισημαίνει από την πλευρά της: «Για την ειρήνη, ας γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο».

Το πρωτοσέλιδο της Hurriyet

Η Milliyet υπογραμμίσει «Άνεμος ειρήνης στο Αιγαίο», ενώ η Aksam «Ας γίνει θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο».

Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ συνεχίζουν την κριτική για αλλαγή στη ρητορική του Ερντογάν: «Ο Ερντογάν έλεγε “Θα πάμε στην Ελλάδα μια νύχτα ξαφνικά”. Τώρα πήγε μέρα, όπως του είχε απαντήσει ο Μητσοτάκης».

Η Milliyet

Ο Φατίχ Πορτακάλ, παρουσιαστής του SOZCU TV, επισήμανε: «Έτσι συναντήθηκαν. Στην πραγματικότητα η σχέση τους είχε ξεκινήσει με κακό τρόπο. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως “Θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”, όπως “για μένα δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης”, ενώ ο Μητσοτάκης περίπου το 2020 του είχε απαντήσει, λέγοντας “Μην έρθεις νύχτα, αλλά να έρθεις την ημέρα”. Και ο Ερντογάν πήγε την ημέρα και χαμογέλασαν ξαφνικά! Μη μου κάνετε απότομες κινήσεις με την κάμερα, εδώ μιλάμε για μαλάκωμα κινήσεων. Λοιπόν συναντήθηκαν μέρα και αποφάσισαν να συναντιούνται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Αυτό είναι!».

Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας την επίσκεψη, ενώ πανηγυρίζουν για τη χαλάρωση της βίζας στους τούρκους πολίτες.

H Aksam

Το τηλεοπτικό δίκτυο SHOW TV ανέφερε: «H νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας άνοιξε με την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως “δεν υπάρχει ζήτημα μεταξύ μας το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί”. Και από τον Μητσοτάκη ήρθε η δήλωση πως “αποφασίσαμε να ξαναζωντανέψουμε τις σχέσεις μας”. Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν να να συναντιούνται τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, ήρθε και ευχάριστο νέο σε όσους Τούρκους θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της βίζας. Οι τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και θα παίρνουν βίζα στην είσοδο με διάρκεια 7 ημερών».

H Sabah