Νέες δημοσκοπήσεις τρέχουν από σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, που ως στόχο έχουν την αποτύπωση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στους ψηφοφόρους καθώς επίσης και την απήχηση που έχει στον χώρο της Αριστεράς αλλά και στο ευρύτερο κοινό το νέο κόμμα που ετοιμάζεται από τον Αλέξη Χαρίτση, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου, μετά τη συγκρότηση της σχετικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας· κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων αναμένουν με αγωνία και στην Κουμουνδούρου, ιδίως αυτή την περίοδο, που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εμφανίζεται τρίτος στις έρευνες, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Μάλιστα, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που φέρουν την αξιωματική αντιπολίτευση να αγωνίζεται να κρατηθεί ακόμη και εκεί, καθώς φλερτάρει και με την τέταρτη θέση, αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δείχνει να κινείται γύρω στο 10,5%.

Άξιο μνείας, όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές στο Newsbeast, είναι το γεγονός ότι επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει πτωτική πορεία από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος και ένθεν, αλλά από το 2015 που ανήλθε στην εξουσία και έπειτα. «Εμείς, που βλέπουμε τακτικά τις μετρήσεις, βλέπουμε κάθε μήνα να πέφτει». Απλώς τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2019 και του 2023 ήταν η αποτύπωση με τον πιο επίσημο τρόπο αυτής της συνεχούς πτωτικής πορείας.