Στις διαγραφές στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος, Αντώνης Κοτσακάς με αφορμή την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Σε δηλώσεις τυ στο Action 24 ο κ. Κοτσακάς, σημείωσε αρχικά πως η κρίση του προέδρου πως κάποια στελέχη είναι εκτός γραμμής κόμματος είναι αξιολογική και «δεν δεσμεύει κανέναν» αναφορικά με την διαγραφή τους.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο», τόνισε.

Για τη διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με το καταστατικό για τις διαγραφές, είπε: «Όταν γίνει μια καταγγελία εναντίον ενός στελέχους, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει προδικασία. Μιλά με τον καταγγέλοντα, μιλά με τον καταγγελόμενο. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προτείνει 2 ως 3 μάρτυρες. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το τριμελές γραφείο εισηγείται στην ολομέλεια της Επιτροπής (15 μέλη) για το τι πρέπει να γίνει και το ύψος της ποινής αν αυτή πρέπει να επιβληθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Για αυστηρές ποινές, απαιτείται ειδική πλειοψηφία (2/3) από την Ολομέλεια».

Τέλος, για το αν η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη πως Βίτσας, Φίλης και Σκουρλέτης είναι εκτός γραμμής ανέφερε: «Είναι μια πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος είναι αξιολογική, αλλά δεν δεσμεύει κάποιον».