Διαρκείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο και ενώ ο κρατικός μηχανισμός εστιάζει στην αποκατάσταση των πλημμυροπαθών και στην σταδιακή επιστροφή σε κανονικότητα στις πληγείσες περιοχές. Ένα εγχείρημα σύνθετο με πολλές παραμέτρους και την ανάγκη της συνεχούς πολιτικής εποπτείας, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή κωλυσιεργία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο τη συμπρωτεύουσα συνοδευόμενος μόνο από ελάχιστους υπουργούς και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση η παρουσία του εκεί δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα των τελευταίων ημερών. Άλλωστε, οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προβλημάτων που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» θα παραμείνουν στο πεδίο και στα υπουργεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, η καθιερωμένη ομιλία που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός αύριο στις 20.00 από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» θα εδράζεται σε τρεις άξονες: α) μεταρρυθμιστική επιτάχυνση β) νέα πραγματικότητα – κλιματική αλλαγή και γ) οικονομικές εξαγγελίες.

Με παράθεση στοιχείων, αυτοκριτική αλλά και προτάσεις για την επόμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει την πραγματικότητα και το δυσοίωνο μέλλον που προβλέπεται με φόντο την κλιματική αλλαγή. Αναμένεται να παρουσιάσει το νέο μοντέλο της πολιτικής προστασίας, εστιάζοντας στην ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού αλλά και τη δημιουργία έργων υποδομής, προκειμένου η χώρα να είναι πιο προετοιμασμένη έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον.

Παράλληλα, στόχος του είναι να γίνει ένα ευρύτερο restart στην κυβέρνηση, η οποία αδιαμφισβήτητα του πρώτους μήνες της νέας της θητείας έχει χάσει το βηματισμό της, ενώ λόγω των έκτακτων συνθηκών έχουν αλλάξει και οι κυβερνητικές προτεραιότητες. Στην ατζέντα της νέας τετραετίας βρίσκονται οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη, την Υγεία, την Παιδεία και το Δημόσιο, πεδία στα οποία έχει επενδύσει η κυβέρνηση και θέλει να προχωρήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει και ν’ αναπτύξει το οικονομικό πλάνο της Κυβέρνησης μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο πήχης των προσδοκιών σε επίπεδο παροχών έχει κατέβει λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς από την κακοκαιρία και για το λόγο αυτό, όπως όλα δείχνουν, «παγώνει» η επέκταση του market pass που ήταν να παραταθεί ως τον Δεκέμβριο, μετατίθεται για τον Ιανουάριο (αντί για Δεκέμβριο) η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν είχαν πάρει αύξηση, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και ο σχεδιασμός για διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Κυβερνητικά στελέχη πάντως τονίζουν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού είτε έχει ψηφιστεί είτε έχει δρομολογηθεί και θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Μελετάται ωστόσο με ποιο πλέγμα μέτρων θα μπορέσουν να θωρακιστούν οι πολίτες απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει και αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Κυριακής (12.00), καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς καμία διάθεση υπεκφυγής αλλά με στοιχεία και τεκμηρίωση, ειδικά στο θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας και τα περί πολιτικών ευθυνών που καταλογίζει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.