Ξεκινά αύριο η διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τον Α. Σαμαρά να λαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Και το θρίλερ ξεκινά ακριβώς εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Α. Τσίπρα απέκλεισε συμμετοχή σε οποιουδήποτε τύπου κυβέρνηση και καθόρισε την στάση και την θέση του σε μια «δυναμική αντιπολίτευση».

Η στάση λοιπόν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα κρίνει τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωση του πρότεινε να πάνε όλα τα κόμματα εξ αρχής σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο διακυβέρνησης και κυρίως σε ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης.

Έθεσε όμως ως προϋπόθεση την συμμετοχή και του δεύτερου κόμματος ,του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας μια τέτοια και τόσο απόλυτη στάση του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τορπιλίζει την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αυτοεξαιρεθεί.

Πάντως μια νεότερη δήλωση αυτή τη φορά από την κ. Φ. Γεννηματα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ και χωρίς την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσει στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και να συμμετάσχει σε αυτήν.

Καθοριστική είναι βεβαίως και η στάση της ΔΗΜΑΡ. Ο Φ. Κουβέλης δημιούργησε ελπίδες συμμετοχής τονίζοντας ότι θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

Ήδη πάντως η συζήτηση έχει ανοίξει και μάλιστα η συζήτηση για κυβέρνηση με την συμμετοχή και τεχνοκρατών και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.