«Απ’ αυτές τις εκλογές κρίνεται κάτι πολύ σημαντικό. Κρίνεται το αν η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη σε μια πολιτική ύφεσης και κοινωνικής καταστροφής που την οδηγεί με βεβαιότητα στη χρεοκοπία ή αν θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους με μια ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Απέναντί μας είναι ένα πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που έχει ταυτίσει τα συμφέροντά του με την πολιτική της λιτότητας και δίνει σκληρή μάχη για να τα υπερασπιστεί. Όσο η δυναμική της Αριστεράς μεγαλώνει, τόσο το κατεστημένο αυτό στρέφεται στην παραπληροφόρηση, στη διοχέτευση ψευδών ειδήσεων, στην καλλιέργεια του φόβου, στη ρητορική του μίσους» είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται σε αναμέτρηση της ελπίδας με τον φόβο. «Πιστεύουμε ότι η ελπίδα, που ενσαρκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, είναι πιο ισχυρή από τον φόβο που καλλιεργεί το πολιτικό κατεστημένο το οποίο εκφράζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» είπε.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εκλογική αριθμητική της 17ης Ιουνίου. Την Κυριακή μιλάει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Εμείς ζητάμε ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή. Ζητάμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρωτιά. Και τα μηνύματα που παίρνουμε από την επαφή μας με τον απλό κόσμο είναι περισσότερο από αισιόδοξα» είπε σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτοδυναμία, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα επιδίωκε συνεργασία με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

Όσον αφορά τα «άμεσα κυβερνητικά σχέδια» σε περίπτωση που σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπάρχουν μια σειρά από άμεσα πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

«Θα μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις σπατάλες του κρατικού μηχανισμού εξουσίας, δημιουργώντας ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Εννοείται ότι θα καταργήσουμε τις στρατιές συμβούλων στα υπουργεία, τους αργόμισθους και χρυσοκάνθαρους της εξουσίας στις ΔΕΚΟ. Θα ξεκινήσουμε άμεσα τη συγκρότηση περιουσιολογίου. Και για λόγους συμβολικούς θα το ξεκινήσουμε από όσους θα στελεχώνουν τον κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε να είναι σε πλήρη διαφάνεια για συγκρίσεις τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν και μετά τη θητεία τους σε κυβερνητικές θέσεις. Θα περικόψουμε στο μισό τους υπουργικούς μισθούς και θα περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατόν τους έμμισθους συνεργάτες και τους αστυνομικούς συνοδούς που διατίθενται σε υπουργούς και βουλευτές» είπε.

Σημείωσε ότι από τις πρώτες μέρες που θα κυβερνήσει η Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου στο Δημόσιο και θα φέρει πιο γρήγορα στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό καταστροφικό Μνημόνιο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από την Ομογένεια ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να στρατευτεί «με τη νέα κυβέρνηση για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση που δικαιούται και της αξίζει στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Περιμένουμε στήριξη στον αγώνα του ελληνικού λαού για δημοκρατία, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια» είπε.