«Μόνη λύση για τη χώρα είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας στη Web TV του ΑΜΠΕ, τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές πρέπει να το αποδείξουν, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι απομένουν τέσσερις κρίσιμες ημέρες, κατά τις οποίες κυριαρχεί η πρόταση της παράταξής του για διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης και σημείωσε ότι αν, δεν υπάρχει ισχυρό ΠΑΣΟΚ, η χώρα θα οδηγηθεί σε πολιτικό αδιέξοδο.

Αναπτύσσοντας τη θέση του, επεσήμανε ότι πλέον δεν αρκεί να συνεργαστούν δύο και τρία κόμματα, αλλά ότι «οφείλουν όλες οι δυνάμεις που λένε ότι είναι φιλοευρωπαϊκές να το αποδείξουν και να αναλάβουν μέρος της ευθύνης, διότι αλλιώς δεν βγαίνει».

Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το μηχανισμό στήριξης και υπογράμμισε ότι «εάν έχεις κυβέρνηση με εθνική γραμμή, ικανή στελέχωση που να ξέρει από ποιον και τι μπορεί να ζητήσει, τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλά, στη βάση του κεκτημένου μας».

Αναφορικά με τις δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με την πρόταση που τους απέστειλε, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως δεν έχει ακριβώς την αίσθηση ότι ήταν αρνητικές και διερωτήθηκε: «Δεν θέλουν συνεργασία ευρύτερη; Το έχουν πει στον κόσμο αυτό, ότι θέλουν να κυβερνήσουν μόνοι τους;».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει την ευθύνη του και για τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2009 και πρόσθεσε ότι «οι αρχιτέκτονες των υποσχέσεων του 2009 έχουν εγκατασταθεί τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, μίλησε για «μετακίνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γνωστών και σεσημασμένων πολιτικά -εννοώ ότι είναι γνωστά- στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ που καθοδηγούν το μέλλον, λέγοντας με το δικό τους τρόπο το ‘λεφτά υπάρχουν’«.

Χαρακτήρισε δε τον πολιτικό σχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα ως «συντηρητική δύναμη» που θέλει να παραμείνει ο κρατισμός και ο συντεχνιασμός και διερωτήθηκε πώς δικαιούται να επαγγέλλεται το μέλλον της χώρας.

Επικριτικός απέναντι και στη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει τις ίδιες «παροχολογίες» και «τον ίδιο δεξιό λόγο με ψυχροπολεμική προσθήκη», ενώ χαρακτήρισε αντίφαση να εμφανίζεται να θέλει να δώσει τη λύση για τη χώρα ένα κόμμα που «παρέδωσε τη χώρα κατεστραμμένη».

Με αφορμή τη συνάντηση του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι επαφές δεν είναι κομματικές αλλά εθνικές και πως γι’ αυτό το λόγο ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ώστε εκείνος να ενημερώσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η Ιταλία για να μην προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης έχει λάβει εδώ και καιρό με την κυβέρνηση Μόντι πολύ σοβαρά και δύσκολα μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά και διαρθρωτικά μέτρα και πως είναι σαν να βρίσκεται στο πρόγραμμα όμως χωρίς τα χρήματα.

Πρόσθεσε δε ότι και η Ιταλία και η Πορτογαλία και τώρα η Ισπανία, «για την οποία κάποιοι νόμιζαν ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα», εφαρμόζουν μέτρα όπως εμείς.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πείσει τον κόσμο, στις 6 Μαΐου, έπεισε το 13%. Δεν ξέρω αν οι άλλοι μας άκουσαν καν γιατί υπήρχε μια διάθεση τιμωρίας του ΠΑΣΟΚ που υπερέβαινε το μέγεθος της ευθύνη του. Αυτό λειτουργεί τώρα εναντίον της χώρας γιατί χρειάζεται μια δύναμη στο μέσον του συστήματος που να μπορεί να εγγυηθεί και να επιβάλει τη συνεργασία.

Όσον αφορά στο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ για «αναγέννηση» της παράταξης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να εκτελέσει τη «ρητή και σαφή εντολή» που έχει λάβει από τη βάση του Κινήματος για να γίνει ανασύσταση της παράταξης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πέρα από την οργανωτική ανασύσταση χρειάζεται μια συζήτηση για την αποσαφήνιση της ταυτότητας της παράταξης, εξηγώντας ότι αναφέρεται σε επικαιροποίηση των αρχών και των αξιών της «που πρέπει να ξαναγίνουν ζωντανές και να συσπειρωθεί ο κόσμος». Συμπλήρωσε δε ότι «όλες οι γενεές πρέπει να είναι παρούσες».

Στην αρχή της συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι συνδέεται με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη θητεία του στο υπουργείο Τύπου, προσθέτοντας ότι είχε συμβάλει και ο ίδιος στη διαμόρφωση της σημερινής σύγχρονης και ολοκληρωμένης φυσιογνωμίας του και εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που το Πρακτορείο επιτελεί το ρόλο του.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρώην πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΜΠΕ, Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ο οποίος έφυγε την περασμένη εβδομάδα από τη ζωή, λέγοντας ότι είχε πολύ στενή και καλή συνεργασία μαζί του και σημειώνοντας ότι «ήταν μια πολύ μεγάλη φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και των εθνικών αγώνων», καθώς και ότι αφοσιώθηκε στο Πρακτορείο και πως σε εκείνον οφείλεται και η σύγχρονη δομή και φυσιογνωμία του.