Σκηνικό ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στήνεται στο ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα και το εκλογικό ποσοστό του κόμματος στις 17 Ιουνίου.

Μετά τις σαφείς αιχμές του Ευαγ. Βενιζέλου στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου την περασμένη Κυριακή που επί της ουσίας είπε ότι δεν έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ όσοι από τον Μάρτιο και μετά είναι απόντες, αλλά και στην παλαιότερη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι το βράδυ των εκλογών θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στο κόμμα, απάντησε χθες ο Γιάννης (πρώτος επιλαχών στη Β’ Αθηνών στις 6 Μαίου) και σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο κ. Βενιζέλος στους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε τον πρόεδρο, ζητώντας αλλαγές στο κόμμα από την κορυφή μέχρι τη βάση.

«Μετά τις εκλογές θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την επαναθεμελίωση της δημοκρατικής παράταξης μέσα από τη ριζική της ανανέωση και την ουσιαστική αλλαγή υποδείγματος από την κορυφή μέχρι τη βάση.

Νηφάλια και ψύχραιμα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν, ξεκινώντας από το ερώτημα-αφετηρία: Πώς και γιατί το ΠΑΣΟΚ που αναγκάστηκε να υιοθετήσει άκρως αντιδημοφιλή μέτρα το Μάιο του 2010 κατάφερε να πετύχει μια καθολική νίκη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Πώς και γιατί το ΠΑΣΟΚ παρέμενε σύμφωνα με όλες τις έρευνες κοινής γνώμης κυρίαρχη πολιτική δύναμη μέχρι τον Ιούλιο του 2011;» είναι το επίμαχο απόσπασμα από το άρθρο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του ο κ. Ραγκούσης, καθιστώντας υπεύθυνο για την πολιτική και τελικά εκλογική καθίζηση στο ΠΑΣΟΚ όχι τον Γ. Παπανδρέου (του οποίου υπήρξε άμεσος συνεργάτες που κατά πολλούς τον επηρέαζε ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων) αλλά τον Ευ. Βενιζέλο.

Η Ιπποκράτους επέλεξε να μην απαντήσει άμεσα στον κ. Ραγκούση, αναμένοντας προηγουμένως το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν πάντως ότι το σχέδιο αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος και επιβεβαίωναν ότι με τη φράση κατά όσων ήταν απόντων από το Μάρτιο και μετά, ο κ. Βενιζέλος εννοούσε – μεταξύ άλλων – και τον κ. Ραγκούση, όπως επιβεβαίωναν και το ότι παρά το ότι υπήρξαν πολλές εισηγήσεις για τον αποκλεισμό του κ. Ραγκούση και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τα ψηφοδέλτια, ο κ. Βενιζέλος τελικά δεν τις υιοθέτησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες κι παρά το γεγονός ότι στην ομάδα που συνεδριάζει καθημερινά στην Ιπποκράτους μετέχουν στελέχη όπως η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με στελέχη που είχαν την αναφορά τους στον Γ. Παπανδρέου αλλά και εκείνα που κινούνται στον πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό χώρο, είναι από ανύπαρκτες ως αρνητικές.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, ενώ σύμφωνα ε το ρεπορτάζ κορυφαία στελέχη όπως και ο Α Λοβέρδος διαφωνούν με κάποιες από τις κρίσιμες επιλογές του κ. Βενιζέλου, πολεμική τακτική εναντίον του ακολουθεί μόνο ο κ. Ραγκούσης.

Το κλίμα αυτό πάντως είναι που συντηρεί φήμες και πληροφορίες περί συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα από στελέχη που κινούνται στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό- μεταρρυθμιστικό ρεύμα, αναμένοντας για τις τελικές τους αποφάσεις το αποτέλεσμα της Κυριακής.