Ιστορίες νομισμάτων, αφηγήσεις πόλεων

Έκθεση έως τις 28 Φεβρουαρίου


ArchiveΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
10:49
03/01/2011
Ιστορίες νομισμάτων, αφηγήσεις πόλεων
loading

Εκατόν εξήντα νομίσματα περιλαμβάνει η έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων, αφηγήσεις πόλεων» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό δείγμα από τη Συλλογή του Ιδρύματος, η οποία αριθμεί περισσότερα από 13.000 νομίσματα και αποκτήθηκε από το Γερμανό συλλέκτη Karl Eduard Reinhard Donat στις 29 Νοεμβρίου 2007. Αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη συλλογή μικρασιατικών νομισμάτων παγκοσμίως. Για την έκθεση έχουν επιλεγεί τα σπανιότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα.

Η παρουσίαση των νομισμάτων βασίζεται στις εικονογραφικές παραστάσεις που αποτυπώνονται πάνω τους, στον εμπροσθότυπο (μπροστινή όψη) και στον οπισθότυπο (πίσω όψη), καθώς και στις πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε από αυτές. Τα νομίσματα εκτίθενται σε δέκα βιτρίνες, με συγκεκριμένη θεματική η καθεμία.

Η δημιουργία της συλλογής, από τρεις γενεές συλλεκτών της ίδιας οικογένειας, διέπεται από τα ανθρωπιστικά ευρωπαϊκά ιδεώδη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Τα νομίσματα ως κατάλοιπα του παρελθόντος είναι στενά συνδεδεμένα με την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό των ελληνικών πόλεων και βασιλείων.

Η συλλογή των 13.689 νομισμάτων και αντικειμένων απαρτίζεται από 12.854 αρχαία ελληνικά νομίσματα, από τον 6ο αι. π.Χ. έως και τον 4ο αι. μ.Χ., 254 βυζαντινά νομίσματα, 320 βυζαντινά μολυβδόβουλα, 104 αραβοβυζαντινά νομίσματα των Αρτουκιδών, 99 σφραγίδες και σταθμία και 58 μικροαντικείμενα.

Τα νομίσματα αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη σημερινή Γαλλία έως την Αίγυπτο, με έμφαση στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Μικράς Ασίας.

Το ΙΜΕ αποφάσισε να αγοράσει τη συλλογή όχι μόνο διότι επαναπατρίζεται σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αλλά και λόγω της γεωγραφικής επικέντρωσης των αντικειμένων· η τελευταία συμπίπτει με τους στόχους του, αφού καλύπτει τις περιοχές του Ελληνισμού τις οποίες μελετά.

Τα περισσότερα νομίσματα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση είναι σπάνια και καλύπτουν γεωγραφικά τις περιοχές από τη Θράκη έως και τη Μεσοποταμία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει