Μια συγκλονιστική, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, ταινία, η «Μαύρη Αφροδίτη» του αλγερινής καταγωγής γάλλου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς («Κουσκούς με φρέσκο ψάρι»), που προβλήθηκε την Τετάρτη στο διαγωνιστικό τμήμα του 67ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, προστέθηκε στις φαβορί για τα βραβεία της Μόστρας ταινίες.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της μαύρης Σάαρτζι Μπάρτμαν, από τη Νότια Αφρική, η οποία, στις αρχές του 19ου αιώνα, ακολούθησε στην Ευρώπη τον λευκό αφέντη της, που την παρουσίασε ως φρικιό σε τσίρκο και την εξευτέλιζε καθημερινά σε δημόσια θεάματα από το Λονδίνο ως το Παρίσι.

Ο Κεσίς έφτιαξε μια ταινία που, παρά τις δύο ώρες και 40 λεπτά που διαρκεί, σε κρατά καθηλωμένο στη θέση σου. Πέρα από την εξαιρετική ανάπλαση της εποχής, η κάμερά του παρακολουθεί από κοντά την οδύσσεια της Σάαρτζι, καταγράφοντας με την παραμικρή λεπτομέρεια τους εξευτελισμούς στους οποίους υπόκειται, τον στωικισμό με τον οποίο δέχεται όλες τα μαρτύρια, καθώς και τις εκφράσεις και τον διαρκή πόνο από την αρρώστια και το ποτό που αρχίζουν να σημαδεύουν το πρόσωπό της. Στοιχεία που εκφράζει με τρόπο εκπληκτικό η ερασιτέχνις ηθοποιός Γιαχίμα Τόρες – σ’ ένα ρόλο που της αξίζει το βραβείο ερμηνείας της Μόστρας. Ακόμη, ο Κεσίς έφτιαξε ταυτόχρονα και μια ταινία, σπαραχτική εικόνα των βασάνων και των κακουχιών στα οποία τόσους αιώνες υποβαλλόταν η γυναίκα.