Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, ο Πάολο Κοέλο κατηγόρησε το Ιράν ότι απαγόρευσε τα βιβλία του, χώρα στην οποία έχει πουλήσει έξι εκατομμύρια αντίτυπα.

«Τα βιβλία μου πωλούνται στο Ιράν από το 1998», τονίζει ο βραζιλιάνος συγγραφέας στο blog του.

«Τα βιβλία μου κυκλοφόρησαν επί πολλών ιρανικών κυβερνήσεων», προσθέτει και χαρακτηρίζει την απαγόρευση «αυθαίρετη απόφαση που δεν μπορεί να οφείλεται παρά σε παρεξήγηση».

Ο Κοέλο δημοσιεύει στο blog του επιστολή του Ιρανού εκδότη του Αράς Χετζαζί που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, με την οποία τον ενημερώνει ότι τα βιβλία του «απαγορεύτηκαν με εντολή του υπουργείου πολιτισμού».

Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας, ο οποίος έχει πωλήσει 65 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου του «Ο Αλχημιστής», τονίζει ότι θα μπορύσε να δημοσιεύει δωρεάν στο Ιντερνετ τα βιβλία του για τους Ιρανούς και ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τεχεράνη, να αντιδράσει.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας Ανα ντε Χολάντα δήλωσε χθες ότι η λογοκρισία είναι «πάντα ένα θλιβερό φαινόμενο» και τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα.