Ο εικαστικός καλλιτέχνης από τη Μοζαμβίκη Μαλανγκατάνα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών στην Πορτογαλία, όπου νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες.

Θεωρούμενος ένας από τους εμβληματικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης εικαστικής σκηνής στη Μοζαμβίκη, ο Μαλανγκατάνα έχασε τη μάχη για τη ζωή στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια, τόνισε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Πέντρου Ισπάνου, στο Ματοσίνιος της βόρειας Πορτογαλίας, όπου είχε μεταφερθεί τη νύκτα των Χριστουγέννων.

Γεννημένος στις 6 Ιουνίου στη Μαλατάνα, μία κοινότητα στα νότια της Μοζαμβίκης, ο Μαλανγκατάνα Βαλέντε Νγκουένια εξ απαλών ονύχων βγήκε στον στίβο της βιοπάλης: αρχικά ως βοσκός, κατόπιν ως μαθητευόμενος θεραπευτής, υπάλληλος καταστήματος, ενώ κάποια περίοδο της ζωής του μάζευε μπαλλάκια του τέννις σε ένα σύλλογο αθλοπαιδιών.

Ήταν εκεί που μυήθηκε στη μυσταγωγία της τέχνης από πορτογάλους εποίκους, οι οποίοι των ενθάρρυναν να εμβαθύνει τις καλλιτεχνικές του σπουδές.

Ζωγράφος, γνωστός για τους μεγάλους πίνακες και τις νωπογραφίες του με τα ζωντανά χρώματα, αλλά επίσης κεραμίστας, γλύπτης και ποιητής, ο Μαλανγκατάνα ανέλαβε μετά την ανεξαρτησία της Μοζαμβίκης το 1975 την εκτέλεση πολλών δημόσιων καλλιτεχνικών έργων, όπως τις τοιχογραφίες στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών στο Παν/μιο Εντουάρντου Μοντλάνε.

Από το 1990 έως το 1994, χρημάτισε βουλευτής του Απελευθερωτικού Μετώπου της Μοζαμβίκης (FRELIMO), που κυβερνά αδιάλειπτα τη χώρα από την εποχή της ανεξαρτησίας της.

Το 1997 ανακηρύχθηκε Καλλιτέχνης για την Ειρήνη από την ΟΥΝΕΣΚΟ.