Δύο αδέλφια, ο Aleix και ο Pol Espargaro θα αγωνιστούν στα MotoGP το 2014. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αδέλφια στήνονται στην ίδια ράμπα εκκίνησης ενός πρωταθλήματος Grand Prix.

Υπάρχει μια σειρά από ορόσημα σε σχέση με οδηγούς που ήταν αδέλφια και αγωνίστηκαν στη μεγάλη κατηγορία. Οι επιδόσεις των αδελφών Espargaro στις χειμερινές δοκιμές έχουν αφήσει άφωνη την αγωνιστική κοινότητα οπότε τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα ορόσημα-ρεκόρ που έχουν να «κυνηγήσουν» φέτος οι αδελφοί Espargaro…

– Η τελευταία φορά που δύο αδέλφια αγωνίστηκαν στον ίδιο αγώνα MotoGP ήταν το 2010 στην Laguna Seca των ΗΠΑ. Ο Nicky Hayden οδηγούσε την εργοστασιακή Ducati και ο Roger Lee Hayden αντικαθιστούσε τον τραυματία τότε Randy de Puniet οδηγώντας την LCR Honda. Και οι δύο οδηγοί βαθμολογήθηκαν, με τον να Nicky τερματίζει 5ος και ο Roger Lee στην 11η θέση.

Αυτό το ορόσημο θα ανανεωθεί στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, στο Qatar.

– Η τελευταία φορά που δύο αδέλφια συμμετείχαν σε όλο το πρωτάθλημα του MotoGP ήταν το 2004, όταν ο Kenny Roberts junior οδηγούσε για τη Suzuki και ο Kurtis Roberts την «οικογενειακή» Proton KR.

Ομοίως και αυτό το ορόσημο να αναδιατυπωθεί μετά τη φετινή σεζόν.

– Πέρα από τους αδελφούς Roberts το 2004, υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις όπου αδέλφια συμμετείχαν ολόκληρη τη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία. Ο Nobuatsu και ο Takuma Aoki το 1997, ο Nobuatsu και ο Haruchika Aoki το 1999, ο Bernard και ο Marc Garcia (1994 & 95) και οι Dominique και Christian Sarron το 1989.

– Η τελευταία φορά που δύο αδέλφια τερμάτισαν μαζί στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας ήταν στο Grand Prix της Imola το 1997, όταν ο Nobuatsu Aoki ήταν 2ος και ο Takuma Aoki ήταν 3ος.

– Η μοναδική άλλη περίπτωση όπου δύο αδέλφια ανέβηκαν στο βάθρο του ίδιου αγώνα της μεγάλης κατηγορίας, ήταν στο GP της Αργεντινής το 1962, όταν ο Juan Salatino τερμάτισε 2ος και ο Eduardo Salatino ήταν 3ος.

Αυτό είναι το μεγάλο φετινό στοίχημα για τους αδελφούς Espargaro: το βάθρο. Κάτι που μοιάζει θεωρητικά αδύνατο να συμβεί καθώς δεν οδηγούν εργοστασιακές μοτοσυκλέτες, ωστόσο στους αγώνες είναι γνωστό ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα…