Έχοντας παρασυρθεί από το Ratthapark Wilairot στις 14 Φεβρουαρίου στη Βαλένθια, κατά τα επίσημα δοκιμαστικά Moto2, ο άτυχος Luthi υποβλήθηκε την επομένη σε πεντάωρη εγχείριση, έχοντας υποστεί πολλαπλά και σύνθετα κατάγματα στο δεξιό βραχίονα, τον αγκώνα και τον ώμο. Η πρόγνωση μετά την επέμβαση μιλούσε για απουσία του επί δίμηνο τουλάχιστον από την οδήγηση.

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η επιστροφή του, ο Luthi μπήκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου ξανά στο ελβετικό χειρουργείο. Αυτή τη φορά συρράφηκαν τρεις σύνδεσμοι είχαν υποστεί ρήξη γύρω από την δεξιά κλείδα.

Η επέμβαση δεν ήταν αναγκαία, οι γιατροί ωστόσο την προτίμησαν για δύο λόγους: αφενός για την ταχύτερη επιστροφή του στη δράση και αφετέρου τη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση του δεξιού ώμου του. Είχε μικρή χρονική διάρκεια και δεν επηρεάζει το πρόγραμμα αποκατάστασης που ήδη ακολουθεί ο Ελβετός, ο οποίος έχει ως στόχο την επιστροφή του στον αγώνα της Χερέθ, στις 5 Μαΐου.

«Η εγχείρηση εξελίχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί και σήμερα [εννοεί χτες Τρίτη] ο Τομ θα πάρει εξιτήριο για το σπίτι του», δήλωσε ο team manager Terrel Thien στο motogp.com.

«Σε τρεις ημέρες θα ξεκινήσει πάλι τη φυσικοθεραπεία, στη διάρκεια της οποίας δουλεύει πολύ σκληρά. Θέλει να επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να προγραμματιστεί κάτι τέτοιο από τώρα».

«Λογικά αυτή ήταν η τελευταία επέμβαση(…) Τώρα πρέπει να κινεί διαρκώς τον ώμο και τον αγκώνα, ο οποίος θα πάρει περισσότερο από όσο είχαν αρχικά υπολογίσει για να επανέλθει, αλλά γενικά πάει καλά».

Έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο 26χρονος δεν θα καταφέρει να επιστρέψει νωρίτερα από τον τρίτο αγώνα της χρονιάς στην Χερέθ, η ομάδα αναζητεί τώρα έναν αντικαταστάτη.

«Ναι, έχουμε κάποιον κατά νου», πρόσθεσε ο Thien. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, αλλά υπάρχει υποψήφιος για την επίσημη δοκιμή της Moto2 στην Χερέθ [18-21 Μαρτίου] και από το πώς θα τα πάει εκεί, θα εξαρτηθεί το αν θα αγωνιστεί για εμάς στους δύο πρώτους αγώνες. Είμαστε ακόμη στις διαπραγματεύσεις για την ερχόμενη Δευτέρα».