Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο ο πληθυσμός των μοτοσικλετιστών αυξάνεται στους δρόμους. Με το τοπίο να παραμένει αφιλόξενο για τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, το newsbeast.gr ξεκινά μια σειρά άρθρων για την ασφαλέστερη καθημερινή μετακίνηση αλλά και τις ταξιδιωτικές εξορμήσεις.

Τα δυστυχήματα εμπεριέχουν πάντα τον παράγοντα του απροόπτου, διαφορετικά θα ήταν προβλέψιμα και επομένως… ανύπαρκτα. Όσο ο οδηγός έχει την ικανότητα να εντοπίζει εγκαίρως τις κακοτοπιές, τόσο περισσότερο χρόνο έχει στη διάθεσή του να προετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει ή να τις αποφύγει.

Είναι γνωστό ότι το οδικό δίκτυο της χώρας δημιουργεί κατά κανόνα ένα αφιλόξενο περιβάλλον, ειδικά για τους μοτοσυκλετιστές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε πληροφορίες από το «τοπίο» ενισχύοντας τον απώτερο στόχο της σειράς των άρθρων: να είμαστε ένα βήμα μπροστά από το πρόβλημα, έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να ξαφνιαστούμε.

Παρατηρώντας το τοπίο εμπρός μας μπορούμε να πάρουμε πολύτιμες πληροφορίες, από τα στοιχεία που υπάρχουν. Παρατηρώντας τις μπαριέρες μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά για την ιστορία του σημείου.

Τσαλακωμένες μπαριέρες μάς πληροφορούν ότι για κάποιο λόγο ένα όχημα έφυγε από τον δρόμο και τις τσαλάκωσε. Τι έκανε αυτό το όχημα να χάσει τον έλεγχο; Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Τέτοιες αιτίες θα μπορούσαν να είναι: Προβληματική πρόσφυση, αρνητική κλίση του δρόμου, υγρασία που διατηρείται γιατί ο δρόμος είναι σκιασμένος από δέντρα ή την πλαγιά του βουνού που κρύβει τον ήλιο.

Κομμένες μπαριέρες υποδηλώνουν τη σφοδρότητα με την οποία έπεσε επάνω τους το όχημα. Ειδικά σε αριστερές για εμάς στροφές, αυτό υποδηλώνει ότι ένα όχημα μπορεί να βρεθεί μπροστά μας με μεγάλη ταχύτητα και να εισέλθει στο ρεύμα μας.

Καινούργιες μπαριέρες
σε ένα τμήμα μόνον της διαδρομής υποδηλώνουν ό,τι και το προηγούμενο: οι μπαριέρες είχαν καταστραφεί και πρόσφατα αντικαταστάθηκαν.

Αντίστοιχη πληροφόρηση προσφέρουν τα στηθαία στους αυτοκινητόδρομους και στα τούνελ. Όπου εμφανίζονται φθορές και λαστιχιές από αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, σημαίνει ότι για κάποιο λόγο τα αυτοκίνητα χάνουν τον έλεγχο στα σημεία αυτά. Όσο πιο εκτεταμένο είναι το φαινόμενο, τόσο πιο επικίνδυνο είναι και το σημείο.

Κλασική προειδοποίηση αποτελούν τα εκκλησάκια στις άκρες του δρόμου. Κάποιος άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του σε τροχαίο στο σημείο αυτό. Η κατάσταση, αλλά κυρίως ο πληθυσμός τους έχουν πολλά να πουν.

Ένα μόνο του μπορεί να σημαίνει ότι το θανατηφόρο τροχαίο υπάρχει περίπτωση να προκλήθηκε από λόγους που δεν συνδέονται απαραίτητα με την κατάσταση του δρόμου. Πιθανόν ο οδηγός να αποκοιμήθηκε.

Δύο εκκλησάκια όμως (ή περισσότερα) και ειδικά διαφορετικής «ηλικίας» υποδηλώνουν ότι κάτι συμβαίνει στο σημείο αυτό που το κάνει πιο επικίνδυνο. Όσο περισσότερα, τόσο περισσότερο πρέπει να ανησυχήσουμε.

Εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι
σημαίνει ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από το θανατηφόρο. Αν δεν υπάρχει άλλο κοντά, δεν υποδηλώνει ιδιαίτερη επικινδυνότητα του δρόμου.

Νέο εκκλησάκι δηλώνει πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο και πως πιθανόν κάτι έχει αλλάξει πρόσφατα στον δρόμο.