Απ’ ό,τι φαίνεται, η Yamaha σχεδιάζει την προσθήκη στην γκάμα της μιας νέας τουριστικής μοτοσυκλέτας της οικογενείας FJ. Το νέο μοντέλο θα χρησιμοποιεί τον τρικύλινδρο κινητήρα του MT-09 σύμφωνα με τη σχετική κατοχύρωση του ονόματος FJ-09 στις ΗΠΑ.

Όταν παρουσιάστηκε πέρυσι το MT-09 οι άνθρωποι της εταιρείας είχαν δηλώσει ότι υπήρχε η σκέψη να χρησιμοποιήσουν τον τρικύλινδρο με τα 847 κυβικά που αποδίδει 115 ίππους και σε άλλα μοντέλα. Ωστόσο παρότι αυτό αποτελεί κοινή πρακτική, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στο είδος της μοτοσυκλέτας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

O κινητήρας του MT-09 πάντως έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το κοινό, γιατί εκτός από φιλικός είναι και διασκεδαστικός. Με ηλεκτρονικό γκάζι ride by wire και μεταβλητούς αυλούς εισαγωγής, κατορθώνει να συνδυάζει υψηλή απόδοση με ροπή χαμηλά.

Αποδίδει 9 χλγμ. ροπής και χαρακτηρίζεται από την cross-plane γεωμετρία στροφάλων, που προσφέρει εξαιρετικά γραμμική απόκριση στο γκάζι και αποτελεσματικό πέρασμα της ισχύος στο δρόμο.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου η Yamaha υπέβαλλε αίτηση στην αμερικάνικη υπηρεσία Πατεντών και Κατατεθέντων Σημάτων για κατοχύρωση του ονόματος FJ-09 στην κατηγορία μοτοσυκλέτες, scooter, τρίτροχα και όλα τους τα βασικά μηχανολογικά μέρη.

Για την ίδια τη μοτοσυκλέτα που θα βαπτιστεί FJ-09 δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, ωστόσο ξέρουμε πως τον ίδιο δρόμο ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές όταν θέλουν να φέρουν ένα μοντέλο στην αγορά.

Παραδοσιακά το όνομα FJ έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά τουριστικά μοντέλα της κατά το παρελθόν: FJ1200 και FJ1100, FJ1300 και FJ1300A.

Επομένως είναι πολύ λογικό για την Yamaha να ετοιμάζει ένα μεσαίο sports tourer δίπλα στις μεγάλες FJ που θα προσελκύσει νέους αναβάτες με τη χαμηλότερη τιμή του.