Πριν λίγες μέρες τέθηκαν σε εφαρμογή τα αντίμετρα της Ευρώπης κατά της πρόσθετης δασμολόγησης του ατσαλιού και του αλουμινίου της από τις ΗΠΑ. Μεταξύ των αντιμέτρων αυτών είναι η πρόσθετη δασμολόγηση των αμερικάνικων μοτοσυκλετών με κυβισμό πάνω από 500 κυβικά.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα οικονομικό χτύπημα κατά της Harley Davidson, της οποίας οι μοτοσυκλέτες θα δασμολογούνται πλέον με 31% αντί του 6% ως σήμερα. Η διαφορά αυτή  σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε μοτοσυκλέτα της που εξάγεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα ακριβύνει κατά περίπου 1.900 ευρώ!

Η επιβάρυνση αυτή μπορεί να καταστήσει τις Harley μη ανταγωνιστικές στην ευρωπαϊκή αγορά και αυτό είναι κάτι που το τρέμει η αμερικάνικη εταιρεία. Έτσι προς το παρόν λήφθηκε η απόφαση να απορροφηθεί  η αύξηση της τιμής πλήρως από το εργοστάσιο, με κόστος γύρω στα 85,5 εκατ. δολάρια ετησίως.

Βαριά απόφαση αλλά αναπόφευκτη, καθώς η εταιρεία έκρινε πως αν το κόστος μετακυλιόταν στην τελική τιμή, θα σακάτευε μόνιμα τις προοπτικές τις δικές της και του δικτύου της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο η λύση αυτή δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί και γι’ αυτό η HD ετοιμάζει μια πιο μακροπρόθεσμη. Προκειμένου να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός των ΗΠΑ, αυξάνοντας το κατασκευαστικό δυναμικό άλλων εργοστασίων της.

harley2

Η κίνηση αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Αμερικανούς εργαζόμενους της εταιρείας –για τις οποίες είχε προειδοποιηθεί ο Τραμπ και η κυβέρνησή του.

Η αύξηση της παραγωγής εκτός ΗΠΑ δεν είναι πάντως κάτι που επιτυγχάνεται στιγμιαία. Για τις αναγκαίες επεκτάσεις των εργοστασίων της θα χρειαστεί διάστημα που κυμαίνεται από 9 ως 18 μήνες.