Η Dorna Sports θέλει να βρίσκεται κοντά στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις πιθανές τάσεις της αγοράς. Η εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα διεξαγωγής και προβολής των παγκόσμιων πρωταθλημάτων GP και Superbike βάζει μπροστά τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος ή μιας σειράς αγώνων με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Αυτό αποκάλυψε ο Carmelo Ezpeleta, μιλώντας στην αθλητική εφημερίδα AS της Μαδρίτης.

Η πρώτη σαιζόν προβλέπεται για το 2019. Η σειρά θα αποτελέσει τη συνέχεια του Πρωταθλήματος e-Power της FIM που ήδη έχει εκλείψει, έχοντας επιτύχει σαν πρώτο θεμέλιο λιθαράκι, αλλά αποτύχει σαν τηλεθεάσιμο προϊόν και ως προς τους εμπορικούς του στόχους –αν είχε.

Έχοντας μελετήσει το προϊόν της FIM, η Dorna σχεδιάζει το αντίστοιχο δικό της με κάποιες σημαντικές αλλαγές. Η σειρά θα αποτελείται από 5 γύρους στη σαιζόν, οι οποίοι θα διεξαχθούν στην “πλάτη” (βλ. Παράλληλα) των υπαρχόντων αγώνων GP –σαν παράλληλο δηλαδή θέαμα που θα εμπλουτίζει το αγωνιστικό σαββατοκύριακο.

Σημαντική διαφορά ότι πλέον θα πρόκειται για αγώνες Ενιαίου. Ήδη λέγεται πως δύο εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν ως προμηθευτές των μοτοσυκλετών.

Αν και είναι άγνωστο αν προέρχονται από τους ήδη συμμετέχοντες στα GP κατασκευαστές, η πιθανότητα αυτή έχει τις περισσότερες προοπτικές. Η Dorna αναζητεί ήδη τις ομάδες και τους αναβάτες που θα επανδρώσουν τους νέους αγώνες, αρχικά ανάμεσα στους υπάρχοντας των GP.

Στη συνέντευξή του ο Ezpeleta δήλωσε πως το Κύπελλο θα έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Αυτό σημαίνει πως στις πίστες όπου θα διεξαχθούν οι 5 αγώνες θα πρέπει να εγκατασταθούν ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις που θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ανεμογεννήτριες ή ηλιακούς συλλέκτες.

Αποκάλυψε ακόμα πως διαβλέπει τη μορφή του αγώνα με 14 αναβάτες MotoGP (!) παραταγμένους στην εκκίνηση συν τους 4 ταχύτερους αναβάτες της Moto2. Ελπίζεται πως η τεχνολογία των μπαταριών θα έχει εξελιχθεί μέχρι το 2019 ώστε να επιτρέπει την κάλυψη 10 τουλάχιστον γύρων με τελικές που θα φτάνουν τα 200 χαω.

Σε πρώτη εκτίμηση η απόφαση της Dorna φαίνεται θαρραλέα αλλά και ριψοκίνδυνη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην αγορά των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Οι αγώνες μετά την συντριβή των πρωταθλημάτων ePower και TTXXGP έχουν σβήσει.

Οι δε πιο επώνυμοι κατασκευαστές της τελευταίας δεκαετίας έχουν φαλιρίσει ή πνέουν τα λοίσθια, εν όψει και της κατάργησης των κρατικών ενισχύσεων που απολάμβαναν για πολύν καιρό.

Ύστερα όμως διαβάζουμε “ειδησούλες” όπως αυτή της συνεργασίας Honda – Hitachi για την παραγωγή ηλεκτρικών κινητήρων. Γνωρίζοντας δε την ικανότητα της ομάδας Ezpeleta να δημιουργεί επιτυχημένα προϊόντα, δεν μπορούμε παρά να δώσουμε στο εγχείρημα κάποιες τουλάχιστον πιθανότητες επιτυχίας. Ειδικά όταν συνυπολογίσουμε ότι η Dorna προσπαθεί να εμπλέξει και εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σήμερα την καλύτερη «διαφήμιση» των ηλεκτρικών αγώνων προσφέρει το Isle of Man TT, όπου από το 2014 και μετά κυριαρχεί η Ομάδα Mugen Honda. Από το 2010 ως και το 2013 κυριαρχούσε η MotoCzysz, πρωτοποριακή εταιρεία που πια δεν υπάρχει.

Ελπίδες γεννά το αντίστοιχο event στην Ανάβαση Pikes Peak International Hill Climb, αλλά εκεί το πρόβλημα έγκειται στην αβεβαιότητα της διεξαγωγής του αγώνα κάθε χρονιά.

Σίγουρα το μέλλον των ηλεκτρικών αγώνων μοιάζει να έχει τουλάχιστον ελπίδες, εφόσον πράγματι περάσει στα χέρια της Dorna. Η μετρημένη της προσέγγιση και η ικανότητά της να σχεδιάζει σε βάθος αρκετών ετών, αποτελεί την καλύτερη “εγγύηση” για την καθιέρωσή τους.

Στην τελική πάντως, η καθιέρωσή τους εξαρτάται από το αν θα υπάρξει αγορά για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Αν δηλαδή κερδίσουν μια θέση στη συνείδηση των καθημερινών μοτοσυκλετιστών.