Οι τόνοι «ανέβηκαν» κατακόρυφα στον «αέρα» της εκπομπής «Καλοκαίρι Yes» του Open με αφορμή το έθιμο του «παραδοσιακού αλωνίσματος» το οποίο έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις. Το έθιμο το οποίο γίνεται σε χωριό της Αρκαδίας, όπως φαίνεται στα βίντεο που έχουν τον γύρο του διαδικτύου, μαστιγώνουν άλογα σε «αναπαράσταση παραδοσιακού αλωνίσματος».

Ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, μίλησε στον αέρα του Καλοκαίρι Yes για το επίμαχο ζήτημα, ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχει κανενός είδους κακοποίηση.

«Άκουσα την εισαγωγή σας και δραματοποιείτε την κατάσταση, για “αλογάκια” και “ανθρώπους που μαστιγώνουν”. Μη χρησιμοποιείτε λάθος ορολογίες. Δεν είναι “αλογάκια”, είναι άλογα καλοστεκούμενα και πολύ περιποιημένα από τους ιδιοκτήτες τους.

Είμαι γόνος αγροτικής οικογένειας, έχω χτυπήσει κι εγώ ζώα, με την έννοια ότι έχω αλωνίσει με την ίδια φιλοσοφία και την ίδια τακτική. Μέχρι να ανακαλυφθούν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές οι άνθρωποι αλώνιζαν κατά τον ίδιο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο όργωναν τα χωράφια. Δεν θα πείτε αυτό που θέλετε. Μην παραποιείτε την αλήθεια, γιατί δεν έχετε τέτοια βιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κούλης.

«Κάνετε λάθος! Έχουμε κι εμείς χωριά, έχουμε κι εμείς πατεράδες και παππούδες που αλώνιζαν με άλογα! Αναφερόμαστε στο παρελθόν όμως!», απάντησε σε υψηλούς τόνους η Μαριάντα Πιερίδη, με τον δήμαρχο να επιμένει πως δεν υπάρχει κανενός είδους κακοποίηση και πρόσθεσε: «Οδηγείται το κοινό. Δεν ξέρει το κοινό. Δεν έχει άποψη. Δεν ξέρει το κοινό πώς αλώνιζαν οι άνθρωποι στο παρελθόν».

«Δεν φυτρώσαμε!» τόνισε η Μαριάντα Πιερίδη.

«Σε λίγο θα βαράμε μύγα και θα πηγαίνουμε κατηγορούμενοι!» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Κούλης.
Όταν το λόγο πήρε ο Τριαντάφυλλος και επεσήμανε στον κ. Κούλη πως: «Είναι σαν να μου λες ότι μας κοροϊδεύεις μέσα στα μάτια μας, αδερφέ! Δεν τρώμε κουτόχορτο, μη μας κοροϊδεύεις!» με τον δήμαρχο Γορτυνίας να κλείνει το τηλέφωνο.