Εκτός του περιοδικού «Der Spiegel» βρίσκεται πλέον ο αρχισυντάκτης του Steffen Klusmann σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής FAZ. Ο λόγος της αποχώρησής του εστιάζεται σύμφωνα με το δημοσίευμα στις προστριβές που είχε με τους μετόχους για «λάθη» και «σκανδαλώδεις υποθέσεις», όπως εκείνη που αφορούσε την «5χρονη Μαρία» που υποτίθεται ότι έχασε τη ζωή της στον Έβρο. Τη θέση του Κλούσμαν θα αναλάβει ο Dirk Kurbjuweit, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία χθες.

Το τελευταίο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει αρκετές φήμες πως ο Steffen Klusmann θα αποχωρήσει από το περιοδικό Der Spiegel και το δημοσίευμα της FAZ ήρθε να τις επιβεβαιώσει.

H FAZ, στο δημοσίευμά της, αναφέρει πως η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) «απαιτεί τον τερματισμό της διαμάχης για το Spiegel εδώ και καιρό. Το σωματείο θα μπορούσε εξίσου καλά να απαιτήσει να σταματήσει η έκδοση του περιοδικού. Γιατί οι δικαστικές διαμάχες είναι ”μέρος” του Spiegel. Αυτό συνέβαινε ήδη από την εποχή του ιδρυτή του, του Ρούντολφ Όγκσταϊν, και δεν άλλαξε ποτέ. Οι αρχισυντάκτες αρέσκονται να φθείρονται εδώ ο ένας μετά τον άλλον. Τώρα είναι η σειρά του Steffen Klusmann. Αφού οι φήμες για την επικείμενη αποχώρησή του είχαν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, το βράδυ της Πέμπτης έγινε επίσημο: Ο Klusmann αποχωρεί από το Der Spiegel. Και φέρεται να έγινε με την προτροπή του προσωπικού και της διεύθυνσης».

«Είχε γίνει σαφές πως ήθελαν να απαλλαγούν από τον Klusmann»

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο αρχισυντάκτης ήταν σε «διαρκή αντιπαράθεση» με έναν από τους τρεις μετόχους – κληρονόμους του ιδρυτή του περιοδικού και πως ήταν σαφές ότι ήθελαν να απαλλαγούν από εκείνον. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η FAZ, ο συγκεκριμένος μέτοχος, θεωρεί τον Klusmann υπεύθυνο για την «αποτυχία με την ιστορία του κοριτσιού από τη Συρία, που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε».

Σε συνέλευση των μετόχων, ο Klusmann φέρεται να κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν στήριξε την αλληλεπίδραση του ψηφιακού και του αναλογικού Spiegel.

Επιστολή διαμαρτυρίας και στήριξης

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως συντάκτες του Der Spiegal συνέταξαν επιστολή διαμαρτυρίας στηρίζοντάς τον αρχισυντάκτη, με τη FAZ να κάνει λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος».

«Κατηγορήθηκε για λάθη που ήταν περισσότερο ευθύνη της διοίκησης. Το συντακτικό προσωπικό μάχεται εναντίον του εκδότη και των μετόχων για την ελευθερία τους και για την παραμονή του Klusmann» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του χθες, ο Γιώργος Τσίπρας τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα πως: «Επί της ουσίας δεν είχαμε άδικο για τη μικρή Μαρία του Έβρου»