Για το The Stand σας είχαμε μιλήσει όταν έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Δεκέμβριο και η αλήθεια είναι ότι δεν μας είχε αφήσει και με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η σειρά όμως εχθές (11/2) πρόβαλε το τελευταίο της επεισόδιο οπότε πάμε να την αξιολογήσουμε όλη σαν σύνολο.

Το Stand είναι η 2η τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Stephen King και παρά τα μεγάλα ονόματα που συμμετέχουν σε αυτήν δεν μπορούμε να πούμε πως κατάφερε να μας ικανοποιήσει.

Ξεκινάμε λοιπόν με μια φονική πανδημία που εξοντώνει το 99% του πληθυσμού της γης. Η σειρά λοιπόν γρήγορα μας βάζει σε ένα μετά αποκαλυπτικό περιβάλλον το οποίο όμως δεν παρουσιάζει και πολύ δομημένα. Κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να σε πετάει σε μια καταστροφή χωρίς να δίνει πολλές εξηγήσεις για το πώς στήθηκαν κάποια πράγματα.

Η σειρά όμως δεν μένει σε αυτό καθώς στην ουσία εστιάζει στην μάχη του καλού και του κακού. Από την μια λοιπόν έχουμε μια πόλη επιζώντων που έχει συγκεντρώσει η «φωνή» του Θεού Mother Abigail (Whoopi Goldberg) και από την άλλη έχουμε την ενσάρκωση του κακού Randall Flagg (Alexander Skarsgård). Ο Flagg έχει κατακτήσει το Las Vegas που το έχει μετατρέψει σε μια επίγεια κόλαση. Από την άλλη η μητέρα Abigail συγκεντρώνει πιστούς προκειμένου να αντισταθεί στις δυνάμεις του κακού.

Η σειρά είναι αρκετά δειλή στο να κάνει ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται είναι όλο αυτό μια ξεκάθαρη μάχη μεταξύ Θεού και διαβόλου; Εν μέρη είναι πασιφανές αλλά ίσως θα ήθελα τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και όχι τόσο «κωδικοποιημένα».

Η σειρά σε τραβάει με δύο πράγματα, το όνομα Stephen King στου οποίου το βιβλίο βασίζεται η σειρά, αλλά και τα μεγάλα ονόματα που αποτελούν το Cast της σειράς. Κατά την γνώμη μου όμως αποτυγχάνει και στα δύο.

Όσον αφορά το βιβλίο δεν μπορώ να έχω άποψη καθώς δεν το έχω διαβάσει, ωστόσο με μια γρήγορη μελέτη στο διαδίκτυο κατάλαβα πως δεν πρόκειται για πίστη μεταφορά. Κάποια γεγονότα μένουν εκτός σειράς και κάποια άλλα παρουσιάζονται διαφορετικά. Από την άλλη το Cast έχει μεγάλα ονόματα αλλά η σειρά δεν τα αξιοποιεί σε τίποτα παραπάνω παρά την διαφήμιση. Οι ηθοποιοί είναι καλοί αλλά το σενάριο δεν τους βοηθά στο να δώσουν κάτι παραπάνω ή μια ερμηνεία που θα σου μείνει.

Σκηνοθετικά η σειρά είναι άρτια και οπτικά προσφέρει κάτι πολύ όμορφο, με ωραία εξωτερικά γυρίσματα μακρινά πλάνα και σετ που μας μεταφέρουν σε κολασμένα μέρη και αποκαλυπτικές περιοχές. Γενικά τεχνικά η σειρά είναι όμορφη και δεν απογοητεύει σε αυτό το κομμάτι. Το σενάριο από την άλλη είναι αργό πράγμα αδικαιολόγητο για μια σειρά με μόλις 9 επεισόδια. Οι χαρακτήρες ρηχοί, στάσιμοι χωρίς εξέλιξη και με ιδιαίτερη προϊστορία.

Μαθαίνουμε πράγματα για το παρελθόν μερικών με Flashbacks τα οποία είναι βαρετά και πολλές φορές αδιευκρίνιστα. Γενικά η σειρά δεν καταφέρνει να κάνει τους χαρακτήρες συμπαθητικους ή έστω να τους παρουσιάσει σωστά. Φαίνεται σαν απλά να υπήρχαν πάντα εξαιτίας της έλλειψης ανάπτυξης. Μπορώ να πω πως γενικά περνάει το μήνυμα πως κανείς δεν είναι ασφαλής κάτι που πρέπει να κάνουν σειρές τέτοιου χαρακτήρα, αλλά απλά δεν σε νοιάζει.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Το CBS έφερε ακόμα μια μεταφορά που κανείς δεν ζήτησε και προσωπικά δεν με κάλυψε. Μας μετέφερε σε ένα μετα αποκαλυπτικό περιβάλλον χωρίς υπόβαθρο, με χαρακτήρες που δεν παρουσίασε σωστά και ούτε καν ανέπτυξε. Το σενάριο κινήθηκε αργά και αλλόκοτα, με αρκετές φορές να μας πηγαίνει χρονικά μπρος πίσω χωρίς νόημα και χωρίς να το κάνει ευδιάκριτο. Το μεγαλύτερο μου παράπονο όμως το πόσο πολύ δεν αξιοποίησε το ταλαντούχο cast που είχε στα χέρια του.

Οι ρυθμοί ανεβαίνουν από το 4ο επεισόδιο και μετά με την κλιμάκωση να γίνεται κυρίως στο 8ο. Το κλείσιμο της σειράς δεν είναι απογοητευτικό αλλά με τίποτα δεν θα το έλεγα και ιδανικό.

Τα 9 επεισόδια ίσως ευνοήσουν όσους προσπαθήσουν να κάνουν binge watching, από την άλλη όμως πόση μαζεμένη βαρεμαρα να αντέξει κάποιος.