Μια εκπομπή γεμάτη μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση για τους Έλληνες θα είναι αυτή της εκπομπής «360°» του Alpha την Πέμπτη στις 00.00 ακριβώς.

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι η πόλη εξάλλου που φέρνει μνήμες στους Έλληνες. Μέσα στο χάος της αραβικής μεγαλούπολης, τις κόρνες, τη φασαρία, την εγκατάλειψη, ακόμα διακρίνεται ο αέρας μιας άλλης κοσμοπολίτικης εποχής από τότε που το ελληνικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο. Από την εποχή που η ελληνική κοινότητα ήταν η μεγαλύτερη ξένη κοινότητα της Αλεξάνδρειας και κινούσε το εμπόριο της πόλης.

Οι «360°» και η Σοφία Παπαϊωάννου την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 24:00 θα συναντήσουν τους λιγοστούς πια Έλληνες της Αλεξάνδρειας, εκεί που χτυπά η καρδιά του ελληνισμού, στο «ελληνικό τετράγωνο». Ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης με επιβλητικά κτίρια που έχτισαν κάποτε Αλεξανδρινοί ευεργέτες, όπως ο Τοσίτσας, ο Αβέρωφ, ο Μπενάκης. Θα μιλήσουν με τους Αλεξανδρινούς που μένουν και αγωνίζονται για να κρατηθεί ζωντανό το ελληνικό στοιχείο: με τα σχολεία, όπου σπουδάζει η νέα γενιά των Ελλήνων, με τις επιχειρήσεις που αντιστέκονται μέσα στο χρόνο και συνεχίζουν να αποτελούν σημεία συνάντησης Ελλήνων και Αιγυπτίων, με τα προγράμματα ελληνιστικών σπουδών στη Βιβλιοθήκη, που συνδέουν το παρόν με το ένδοξο παρελθόν της πόλης που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.

«Θα ήθελα να μάθουν οι Έλληνες στην Ελλάδα ότι υπάρχουμε. Προσπαθούμε να μην πεθάνει η Ελλάδα που υπήρχε κάποτε εδώ», λέει ένας μαθητής του Αβερωφείου Γυμνασίου – Λυκείου στη Σοφία Παπαϊωάννου.