Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίστηκε σήμερα την παρουσία ευρωπαίων διπλωματών στη δίκη δύο αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων στην Τουρκία οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία, μια παρουσία που ενόχλησε την τουρκική κυβέρνηση η οποία υπέβαλε διαμαρτυρία σε πολλές χώρες.

«Οι διπλωμάτες της ΕΕ παρίστανται τακτικά σε δίκες παντού στον κόσμο ως παρατηρητές, ιδιαίτερα σε χώρες υποψήφιες» για ένταξη στην ΕΕ, υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έτσι, αυτό είναι μέρος της εργασίας τους στην Τουρκία, μια χώρα που έχει δεσμευθεί να σεβαστεί τις μεγάλες δημοκρατικές αρχές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε στο ίδιο μήνυμα ο εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για τα μηνύματα που ανήρτησαν ορισμένοι από τους διπλωμάτες αυτούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, την Παρασκευή (25/3), στη δίκη του Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, και του Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ προσκρούουν σε διάφορα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων εκείνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δίκη των δύο δημοσιογράφων, σφοδρών αντιπάλων του ισλαμο-συντηρητικού καθεστώτος, θεωρείται τεστ για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, η οποία καταλαμβάνει την 149η θέση σε σύνολο 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) με βάση αυτό το κριτήριο.

Οι Ντουντάρ και Γκιουλ κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2014 στο οποίο κατηγορείται το τουρκικό κράτος ότι παρέδιδε όπλα σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

«Η ύπαρξη ελεύθερων, ποικίλων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους μιας δημοκρατικής κοινωνίας», προσθέτει ακόμη ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Η Γαλλία δήλωσε χθες ότι είναι εντελώς κανονικό «οι διπλωμάτες να παρακολουθούν την επικαιρότητα της χώρας διαμονής τους και να παρίστανται τακτικά σε δικαστικές ακροάσεις ως παρατηρητές».

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εκπροσωπούνται επίσης στην αίθουσα ακροάσεων του δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν προχθές: «Δεν ήταν η πρώτη φορά και σίγουρα όχι η τελευταία που θα είμαστε παρατηρητές σε αυτού του τύπου τη δικαστική διαδικασία», διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι.