Με ανακοίνωση απαντά η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου στην πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ προς τους διευθυντές των ελληνικών δημοσιογραφικών sites.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 3 το μεσημέρι.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Αγαπητοί,

Με ιδιαίτερη έκπληξη περιήλθε σε γνώση μας η από 21/3/2016 έγγραφη πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ προς τους «διευθυντές» 56 ελληνικών ειδησεογραφικών sites, σε συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, για σήμερα και ώρα 15.00, με θέμα συζήτησης «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του στις εργασιακές σχέσεις».

Στην ως άνω πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ αποδέκτες είναι το σύνολο σχεδόν των μελών και συνδεδεμένων εκδοτών της Ένωσής μας, η οποία βεβαίως ουδέποτε ενημερώθηκε, ούτε φυσικά προσκλήθηκε από την ΕΣΗΕΑ, σε οποιαδήποτε συζήτηση.

Πέραν τούτου, όμως, προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση πώς είναι δυνατόν η ΕΣΗΕΑ, η οποία βάσει του καταστατικού της δεν επιτρέπει να είναι μέλη της συντάκτες διαδικτυακών τόπων, να προσκαλεί σε συνάντηση για εργασιακά θέματα τα ειδησεογραφικά sites!

Αξιοθαύμαστο είναι, επίσης, ότι ως εκπρόσωποι των ειδησεογραφικών sites καλούνται πρόσωπα που μπορεί υπό άλλη ιδιότητά τους να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ αλλά που προφανώς υπό την ιδιότητα τους ως εργαζομένων ή διευθυντών sites δεν έχουν και δε μπορεί να έχουν καμία σχέση με την ΕΣΗΕΑ. Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η έγγραφη πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ «βαφτίζει» αυθαιρέτως συγκεκριμένα πρόσωπα ως «διευθυντές» των ειδησεογραφικών sites χωρίς να συντρέχει η εν λόγω ιδιότητα στα πρόσωπά τους.

Με την ως άνω πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρείται μια συζήτηση για το διαδίκτυο από ένα φορέα που δεν δέχεται ως μέλη του συντάκτες του διαδικτύου και που δεν έχει καμία σχέση, ούτε γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα ζητήματα που αφορούν το χώρο μας.

Χρησιμοποιώντας, δε, το τέχνασμα της πρόσκλησης sites μέσω της δήθεν εκπροσώπησης τους από φυσικά πρόσωπα – μέλη της ΕΣΗΕΑ, τα οποία όμως είναι μέλη της υπό άλλη ιδιότητα (ως εργαζόμενοι στον έντυπο τύπο και στη

ραδιοτηλεόραση) και όχι υπό αυτή της ενασχόλησης στο διαδίκτυο, προσπαθεί να εισέλθει σε ένα χώρο που η ίδια ως τώρα έχει αποκλείσει και για τον οποίο ουδέποτε έχει ενδιαφερθεί.

Η θέση της ΕΝΕΔ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και συνδεδεμένων εκδοτών της είναι ότι η περιλαμβανόμενη στο τελευταίο σχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβολή του αγγελιοσήμου στο χώρου του διαδικτύου, σε συνδυασμό με την ανοχή συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού από διεθνή search engines και social media που συγκεντρώνουν την συντριπτική πλειοψηφία της διαδικτυακής διαφήμισης, χωρίς να καταβάλλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς να απασχολούν προσωπικό στην Ελλάδα, ισοδυναμεί κατ΄ουσία με αφανισμό των εκδοτών του διαδικτύου, η οποία θα επιφέρει το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση δεκάδων επιχειρήσεων και την απώλεια θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων.

Με βάση τα ανωτέρω, σας καλούμε να μην ανταποκριθείτε στην ως άνω απαράδεκτη και προσχηματική πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ. Το ζήτημα του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο εκτιμούμε ότι πρέπει να συζητηθεί αμιγώς εντός των κόλπων όσων ενδιαφέρονται πραγματικά για την οικονομία του διαδικτύου και σίγουρα όχι από οργανώσεις που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό.»